Index Vakbarát Hírportál

„Orosz világ”: A szovjetnél is nagyobb birodalom feltámasztásában hisznek a fronton harcoló katonák

2024. március 3., vasárnap 11:29

Az új „orosz világ” térképével pózoltak ketten a porig rombolt Avgyijivkában. A szakadár Donyeckkel szomszédos kisvárost a háború kirobbanása óta támadták az oroszok. Elfoglalása után egy molinóval jelezték, hogy a szovjetnél is nagyobb birodalom létrehozása a cél – mely a Csendes-óceántól a Földközi-tengerig húzódik majd.

Az orosz sereg a donbászi milícia segítségével rohamozta meg az egykor valamivel több mint harmincezer lelket számláló kisvárost, amelynek stratégiai jelentőségét az adja, hogy Luhanszk mellett a másik szakadár központ, Donyeck mellett nyugszik. Immár szó szerint, a földig rombolva.

Az orosz invázió első napjától, 2022 februárjától folytak a harcok Avgyijivka ellenőrzéséért. Két év elteltével, február 17-én az ukrán erők kivonultak, és feladták a várost. Kijev az Egyesült Államokat okolta, egészen pontosan az akut utánpótlás: a fegyver és lőszer hiányával magyarázta a katonai fiaskót.

A nélkülözésért és ínségért Ukrajna az amerikai Kongresszust tette felelőssé.

Úgy döntöttem, hogy egységeinket kivonom a városból, hogy elkerüljem a bekerítést, és megóvjam a katonák életét és egészségét

– indokolta döntését Olekszandr Szirszkij tábornok.

Az „orosz világ”

Avgyijivka elfoglalása kulcsfontosságú győzelem volt Oroszország számára, mert teljes ellenőrzése alá vonhatta az ipari Dombász régiót alkotó két tartományt. Az orosz katonák diadalmámorban úsztak a rommá lőtt városkában. Ketten közülük – egyikük nő – méretes molinót feszítettek ki az omladozó falak között. Az új „orosz világ” térképével pózoltak, amit figyelmes szemlélők elemeztek.

Вы тоже видели фотографию из украинской Авдеевки с картой их долбанутого «Русского мира» с Казахстаном, Кыргызстаном, Таджикистаном, Монголией, Восточным Туркестаном, Тибетом, Балканами, европейским Стамбулом и Грецией? Вот же ж долбоёбы pic.twitter.com/dtL0WVghBp

— Жарнама (@zharnama) February 28, 2024

A térkép szerint magától értetődően „orosz világ” az egykori Szovjetunió teljes területe – Kazahsztánnal, Kirgizisztánnal, Tádzsikisztánnal –, továbbá Mongólia és Tibet, nyugaton pedig a Baltikum, Törökország európai része, Görögország és a balkáni országok. A birodalom a Csendes-óceántól a Földközi-tengerig terjed.

Remekül illusztrálja az orosz világot a lerombolt épületekkel a háttérben

– jegyezte meg az egyik hozzászóló.

A birodalmi vagyon feltérképezése

Nemrégiben Vlagyimir Putyin ukázba foglalta a birodalmi vagyon leltárba vételét és visszaszerzését. Az orosz elnök rendelete az egykori orosz impérium és a Szovjetunió tulajdonába tartozó ingatlanok feltérképezésére vonatkozik.

A forrásokat „az Orosz Föderáció, az egykori Orosz Birodalom és a volt Szovjetunió tulajdonában lévő ingatlanok felkutatásának folyamatával” kapcsolatos költségek fedezésére, valamint „a tulajdonjogok szabályszerű bejegyzésére” és az „az ingatlanok jogi védelmére” különítik el.

Az Orosz Birodalom történelme csúcsán kiterjedt a mai Lengyelország területére, a balti államokra – Észtországra, Lettországra és Litvániára –, valamint Finnországra. Az első világháborúban bomlott fel a bolsevik forradalom nyomására, helyén pedig megszületett a kommunista utódállam.

Az 1922-ben létrejött Szovjetunió a birodalom korábbi területének nagy részét – Lengyelország és Finnország kivételével – magában foglalta.

A kommunista birodalom 69 év elteltével, 1991-ben omlott össze, amikor a Baltikum, a Kaukázus, Ukrajna, Belarusz és Közép-Ázsia több országa elnyerte függetlenségét.

(Borítókép: Egy utcatábla az Avgyijivka felé vezető úton a város szélén 2024. február 14-én. Fotó: Kostiantyn Liberov / Libkos / Getty Images Hungary)

Rovatok