Index Vakbarát Hírportál

Több ezer éhes civilre nyitottak tüzet az izraeli katonák Gázában

2024. március 3., vasárnap 15:56

Elemzők és segélyszervezetek munkatársai szerint Izrael vonakodása a Gázai övezet északi részén jelenleg fennálló vezetési vákuum kitöltésétől képezte a hátterét annak a káosznak, amely csütörtökön több tucat palesztin halálához vezetett a gázai partvidéken.

Több mint 100-an meghaltak, és 700-an megsebesültek − legalábbis a területen a kormányzat szerepét is betöltő Hamász terrorszervezet által irányított gázai egészségügyi minisztérium adatai szerint −, miután több ezer éhes civil rontott rá egy segélyszállító teherautókból álló konvojra, ami tömegverekedéshez vezetett, és izraeli katonákat arra késztetett, hogy tüzet nyissanak a tömegre.

A káosz közvetlen okai a rendkívüli éhség és a kétségbeesés voltak. Az Egyesült Nemzetek Szervezete fenyegető éhínségre figyelmeztetett Gáza északi részén, ahol az incidens történt.

A segélyszállító teherautók elleni civil támadások, a konvojokra vonatkozó izraeli korlátozások és a háborúban megsérült utak rossz állapota rendkívül megnehezítette az élelmiszerek eljuttatását a térségben rekedt mintegy 300 ezer civilhez, ami miatt az Egyesült Államok inkább repülőgépekről dob le segélyszállítmányokat − írja elemzésében a The New York Times

Elemzők szerint azonban ezt a dinamikát súlyosbítja, hogy

Izrael nem készített tervet arra vonatkozóan, hogy miként kormányozza majd az északi területet.

Míg a Gázai övezet déli része még mindig aktív konfliktusövezet, az enklávé északi részén a harcok többnyire lecsillapodtak. Az izraeli hadsereg január elejére legyőzte a Hamász harcoló erőinek nagy részét, ami arra késztette az izraeli katonákat, hogy kivonuljanak az északi részekről.

Ezeken a területeken most nincs központi kormányzat, amely koordinálná a közszolgáltatásokat, érvényre juttatná a törvényt és a rendet, valamint megvédené a segélyszállító teherautókat. Hogy megakadályozza a Hamász újjáépülését, Izrael megakadályozta, hogy a Hamász vezette, háború előtti kormány rendőrtisztjei kísérjék a teherautókat. Emellett Izrael késleltette bármilyen alternatív palesztin rendfenntartó erő létrehozását is.

A segélyszervezetek csak korlátozottan vannak jelen, az ENSZ még mindig vizsgálja, hogyan lehetne növelni az ottani műveletek intenzitását. Izrael pedig azt mondta, hogy határozatlan ideig katonai ellenőrzést tart fenn a terület felett, anélkül, hogy pontosan meghatározta volna, hogy ez mit fog jelenteni a mindennapokban.

Ez a tragikus esemény azt mutatja, hogy Izraelnek nincs hosszú távú, valódi stratégiája. Nem lehet csak úgy elfoglalni Gázavárost, utána pedig otthagyni és reménykedni, hogy valami pozitív dolog fog ott kialakulni. Ehelyett káosz van

− mondta Michael Milstein elemző, volt izraeli hírszerző.

Nincs kitöltve a hatalmi vákuum

Amióta Izrael októberben megszállta Gázát, a Hamász vezette támadásokat követően, amelyek a hónap elején történtek Dél-Izraelben, az izraeli politikusok vitatkoznak, és nem értenek egyet abban, hogyan kellene Gázát kormányozni, miután a háború véget ér.

Fegyveres csoportok konvojokat támadnak, és diplomaták szerint bűnbandák kezdik betölteni a Hamász után maradt űrt.

Terv nélkül „a hatalmi vákuumot vagy a káosz, a törvénytelen bandák és a bűnözők fogják betölteni” − mondta Ahmed Fouad Alkhatib, a gázai ügyekkel foglalkozó amerikai kommentátor, aki Gázában nőtt fel −, „vagy a Hamász, amelynek sikerül újra felbukkannia, és megpróbál újjáalakulni”.

A hatalmi vákuum a legtöbb háború után elkerülhetetlen. Az izraeli kormány kritikusai szerint azonban az észak-gázai vákuum rosszabb, mint amilyen lehetett volna, mert az izraeli vezetők nem értenek egyet abban, hogy mi legyen a következő lépés.

(Borítókép: Az izraeli hadsereg által 2024. február 29-én kiadott videófelvételen a hadsereg szerint gázaiak láthatóak a segélyszállító teherautók körül Gáza városában. Fotó:  Israeli Army / AFP)

Rovatok