Index Vakbarát Hírportál

Több millió állat halt meg a hideg idő miatt

2024. március 4., hétfő 12:23

Több mint hárommillió állat halálát okozta a dzudnak nevezett szélsőséges hideg időjárás Mongóliában – közölte az ország állami vészhelyzeti bizottsága (SEC) hétfőn.

Eddig legalább 3 890 420 jószág pusztult el Mongólia-szerte a dzud miatt – olvasható a SEC közleményében. A dzud mongol kifejezés, amelyet az olyan hideg téli időszakokra szoktak használni, amikor számos állat elpusztul a fagyott vagy hóval borított talaj miatt.

Mongóliában a szokásosnál sokkal több hó esett ezen a télen, és területének több mint 80 százalékát eddig helyenként akár 100 centiméter vastag hó is borította – közölte a helyi időjárás-figyelő ügynökség.

A világ egyik utolsó fennmaradt nomád országaként Mongólia a közelmúltban a kemény tél és az állatállomány elvesztése miatt a katasztrófavédelmi készültséget a legmagasabb szintre emelte.

Az MTI beszámolója szerint az állattenyésztés támogatását tekintik a legéletképesebb módszernek a tengerparttal nem rendelkező ország bányászattól függő gazdaságának diverzifikálására.

Rovatok