Index Vakbarát Hírportál

Elvágtak három kulcsfontosságú adatkábelt a Vörös-tenger alatt

2024. március 4., hétfő 21:32

Elvágtak három kulcsfontosságú adatkábelt a Vörös-tenger alatt – közölték hétfőn jemeni tisztségviselők az MTI szerint.

A közlés időpontjában nem volt egyértelmű, hogy ki a felelős az internet és a távközlés globális biztosítását szolgáló adatkábelek elvágásáért.

egyes Feltételezések szerint jemeni húszi lázadók követthettek el szabotázst,

akik a Vörös-tengeren haladó hajók elleni támadásaikkal próbálnak nyomást gyakorolni Izraelre és az Izraelt támogató országokra a Hamász palesztin iszlamista szervezet elleni Gázai övezeti offenzíva leállítása érdekében. A húszik ugyanakkor tagadták, hogy ők vágták volna el az adatkábeleket.

Az elvágott vezetékek közé tartozik az Asia-Africa-Europe 1, az Europe India Gateway, a Seacom és TGN-Golf vezetéke is – közölte a HGC Global Communications hongkongi internetszolgáltató. Jelentésükben leírják, hogy a vezetékek elvágása a Vörös-tengeren áthaladó adatforgalom 25 százalékát érinti. Közölték, hogy megkezdték az adatforgalom átirányítását.

Az továbbra sem világos, hogyan vehették volna célba a húszi lázadók a vízfelszín alatt több száz méterrel elhelyezett kábeleket búvár vagy mentési szaktudás híján - mutat rá az AP hírügynökség. 

Az egyik érintett cég, a Seacom közölte:

csapatuk valószínűnek tartja, hogy a jelentős tengeri forgalom miatti számos hajóhorgony is kárt okozhatott, továbbá az is szerepet játszhat, hogy a Vörös-tenger számos részén sekély a víz.

Hozzátették, hogy az elmondottakat csak akkor tudják megerősíteni, ha a vezetékek javítására küldött hajójuk a helyszínre érkezik.

A húszik támadásai komoly fennakadásokat okoznak a Vörös-tengeren, amely az Ázsiából és a Közel-Keletről Európába tartó teheráru létfontosságú útvonala. A távközlési vezetékek szabotálása vagy meghibásodása tovább súlyosbíthatja a hónapok óta tartó helyzetet.

Jelenleg 14 kábel fut a Vörös-tenger alatt, és további hat tervezési fázisban van – közölte az AP-vel a TeleGeography távközlési piackutató cég szakértője. A szakértő rámutatott, hogy becsléseik szerint az Európa és Ázsia közötti kommunikáció több mint 90 százaléka a Vörös-tenger alatti kábelek segítségével valósul meg.

Szerencsére a távközlési szolgáltatók többszörösen túlbiztosították a rendszer kapacitását - a Vörös tenger alatt számos vezeték húzódik

- tette hozzá.

Rovatok