Index Vakbarát Hírportál

Extrém havazás sújtotta Kaliforniát, településeket és utakat is maga alá temetett

2024. március 5., kedd 10:18

Hatalmas hóvihar sújtotta napokon keresztül a hegyi városokat és síparadicsomokat az egyesült államokbeli Kaliforniában. A havazás hétfőn ért véget, de a többméteres hó maga alá temette a településeket és a főbb utakat.

A legextrémebb körülmények Sierra Nevada legmagasabb pontjait érintették, ahol több mint 3 méteres hó és orkánerejű, több mint 273 kilométer per órás széllökésekről számoltak be.

Észak-Kalifornia és a Csendes-óceán északnyugati részének magasan fekvő területein szerdán további havazás várható, mivel új vihar nyomul a régióba, de a hó mennyisége várhatóan jóval elmarad a hétvégi szörnyű viharétól – írja a CNN.

Azonban még a kis mennyiségű további hó is növelheti az utazási nehézségeket a régióban.

Kaliforniában, a nevadai államhatár közelében a 80-as autópálya több mint 112 kilométer hosszúságú szakaszát több mint két napra lezárták. A kaliforniai közlekedési hivatal szerint az utat hétfő reggel újra megnyitották a személygépkocsik, délután pedig a nyerges vontatók előtt.

Van, ahol több mint 3 méteres a hó

A South Lake Tahoe térségében, ahol 152 centiméter hó esett, egy kisebb lavina csapdába ejtette a járműveket, és rövid időre leállította az 50-es főút forgalmát Kaliforniában vasárnap reggel. Sérültekről nem érkezett jelentés, és a hatóságok szerint a munkásoknak köszönhetően gyorsan újraindulhatott a közlekedés.

A hihetetlenül erős havazás és a viharos szél hosszan tartó problémákat okozott a síparadicsomokban is. Számos sípályát és felvonót zártak be vasárnap a szélsőséges körülmények miatt, többek között Palisades Tahoe-ban, Sierra-at-Tahoe-ban és Mammothban. Sokan továbbra is zárva maradnak, amíg a munkások kiássák a terepet a hó alól.

A Palisades Tahoe-i Alpine Peak szombaton 275 kilométer per órás széllökést regisztrált, vasárnap pedig a közelben 225 kilométer per órás széllökések voltak. 

Más közeli magaslatokat még több hó temetett maga alá. A Donner Peak közelében található Sugar Bowl síközpontban péntektől hétfőig 320 centiméternyi havat regisztráltak. Ebből 99 hüvelyk 24 óra alatt esett le vasárnap és hétfő reggel között. Soda Springs 294 centimétert, Kingvale 269 centimétert, Dodge Ridge pedig 226 centimétert jelentett ugyanebben az időszakban.

A Twin Bridges-i Sierra-at-Tahoe síközpont képeket osztott meg a CNN-nel, amelyeken látható, hogy a síközpont karbantartó műhelyének ajtajánál felhalmozódott a hó, és az üdülőközpont vendégparkolójában egy autót az éjszaka leesett hó betemetett. Legalább kétméteres hó zúdult az üdülőhelyre, de az erős szél még magasabb hókupacokba hordta a havat, és hótorlaszokat hozott létre.

A félelmetes előrejelzés nem volt elég ahhoz, hogy néhány utazót eltántorítson attól, hogy a legrosszabb körülmények között útnak induljon.

A havas és szeles körülmények miatt pénteken néhány jármű elakadt a Mammoth Mountain síközpontba vezető főúton, az US 395-ös úton, és néhány autósnak mentésre volt szüksége – közölte a truckeei autópálya-rendőrség irodája. Az utat kénytelenek voltak lezárni.

Az autómentők is bajba kerültek

A hóvihar olyan intenzív volt, és olyan erős széllel társult, hogy még a csapdába esettek megsegítésére kiküldött csapatok is hasonló kényszerhelyzetben találták magukat.

Kaliforniában több olyan berendezés is megrongálódott és kiesett, amelyet a munkások az utak hótól való megtisztítására használtak – közölték a kaliforniai közlekedési minisztérium tisztviselői az X-en közzétett bejegyzésükben.

Miközben a közösségek kiássák magukat a hatalmas viharból, az egyik pozitív fejlemény az állam hótakarója, amely a melegebb hónapokban kritikus vízforrás Kalifornia számára.

A kaliforniai vízügyi minisztérium adatai szerint a hó vízegyenértéke – amely azt méri, hogy mennyi vizet tartalmaz a hó – ezen a télen először emelkedett az átlag fölé, leküzdve a szezon korábbi időszakában tapasztalt jelentős hiányt.

Kalifornia hóvízegyenértéke a március 4-i átlag 104 százalékát, az április 1-jei átlag 94 százalékát éri el, amikor a hótakaró jellemzően a csúcson van. Február 28-án, a vihar érkezése előtt a hóvízegyenérték az akkori átlag 81 százaléka volt. Január elején ez az érték csak 28 százalék volt.

(Borítókép: Egy ember segít kiásni egy barátja autóját a Boreal Mountain Resortban, amely jelenleg le van zárva a vihar miatt a Sierra Nevada hegységben kialakult hatalmas hóvihart követően 2024. március 4-én Soda Springsben, Kaliforniában. Fotó: Mario Tama / Getty Images / AFP)

Rovatok