Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor a nagykövetek előtt is felvázolta Magyarország külpolitikai stratégiáját

2024. március 5., kedd 11:26

A világban végbemenő változásokról, a magyar külpolitika stratégiai irányairól beszélt Orbán Viktor miniszterelnök a Külgazdasági és Külügyminisztériumban a szokásos éves nagyköveti értekezleten kedden délelőtt – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke.

„Megszűnt a Nyugat hegemóniája, ezt ma már senki sem vitatja, adatokkal jól alátámasztható” – mondta Orbán Viktor, hozzátéve: új világrend van kialakulóban, folyamatosan értékelni, elemezni kell a helyzetet.

Láthatóan a világgazdaságot geopolitikai blokkokra akarják szétszakítani, és óriási nyomást helyeznek azokra az államokra, így Magyarországra is, amelyek a szuverenista álláspontot képviselik

– fogalmazott Orbán Viktor, aki arra is kitért, hogy egy blokkba betagozódva nagyon szűk a mozgástér, ezért Magyarországnak az európai uniós és a NATO-tagság érdekében áll ugyan, a blokkosodás azonban nem.

EZÉRT MAGYARORSZÁG ERŐSÍTENI FOGJA A SZÖVETSÉGÉT A TÖBBI SZUVERENISTA ORSZÁGGAL.

„A magyar nagykövetek feladata az, hogy vitathatatlan gazdasági tényekkel bemutassák a világban, mitől sikeres Magyarország, nem pedig az, hogy magyarázkodjanak a politikai különbözőségünk miatt” – összegezte Orbán Viktor.

A szokásos éves nagyköveti értekezletet Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pedig így foglalta össze a Facebook-oldalán: „A veszélyek korában még nagyobb szerep és feladat hárul nagyköveteinkre, akiknek minden eddiginél nagyobb bátorságra lesz szükségük a nemzeti érdek eredményes képviseletéhez.”

(Borítókép: Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az éves nagyköveti értekezleten a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2024. március 5-én. Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Benko Vivien Cher / MTI)

Rovatok