Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter válaszolt a lengyel kormányfő bírálatára, amiért együtt vacsorázott Szergej Lavrovval

2024. március 5., kedd 19:11

Az nem diplomáciai teljesítmény, ha az ember csak azokkal beszél, akikkel mindenben egyetért, az igazi teljesítmény a kapcsolattartás azokkal, akikkel bizonyos kérdésekben eltérő állásponton van – reagált Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Donald Tusk lengyel kormányfő bírálataira.

A tárcavezetőt a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) főtitkárával közösen tartott sajtóértekezletén kérdezték arról, hogy mit gondol a lengyel kormányfő vele szemben megfogalmazott bírálatáról, miszerint az Antalyai Diplomáciai Fórumon együtt vacsorázott orosz kollégájával, Szergej Lavrovval.

Mint arról beszámoltunk, Szijjártó Péter magyar és Juraj Blanár szlovák külügyminiszter pénteken az Antalyai Diplomáciai Fórumon találkozott az orosz diplomácia vezetőjével.

Szijjártó Péter kifejtette, hogy a magyar és a lengyel nemzet között nem pusztán barátság, hanem testvériség is van, amely véleménye szerint „kibírja az ilyen politikai epizódokat is, mint amiket Lengyelország miniszterelnöke az elmúlt néhány hétben produkált”.

Egyszerűen tiszteletben kell tartani, hogy mást gondolunk a béke lehetőségéről Ukrajnában. Mi egy békepárti kormány vagyunk, Lengyelország kormánya pedig inkább háborúpárti álláspontot képvisel

– mondta.

Majd arról számolt be, hogy a törökországi fórum majdnem olyan, mint egy ENSZ-közgyűlés, és ennek a gálavacsoráján hat vagy hét külügyminiszterrel ült egy asztalnál, köztük orosz hivatali partnerével. Ráadásul szerinte teljesen normális az, ha a külügyminiszter-kollégák tartják a kapcsolatot, ez feladatuk is. 

Azt hiszem, a diplomáciában az a teljesítmény, hogy az ember kapcsolatot tart azokkal is, akikkel nem ért mindenben egyet. Szerintem az nem diplomáciai teljesítmény, ha az ember csakis azzal beszél, akivel mindenben egyetért

– mondta, hozzátéve, hogy a jövőben is tárgyalni fog az orosz kollégákkal.

Rovatok