Index Vakbarát Hírportál

Álapácákat vettek őrizetbe Costa Ricában

2024. március 6., szerda 11:10

Letartóztattak egy férfit és négy nőt Costa Ricában, miután a nők apácának adták ki magukat, hogy így csaljanak ki pénzt az emberektől. Az elkövetők hamis jótékonysági klinikáknak gyűjtöttek adományokat – közölte a Costa Rica-i ügyészség.

Costa Rica igazságügyi nyomozó ügynökségének vezetője, Randall Zúniga elmondta, összesen öt embert tartóztattak le, akik korábban azt állították, hogy az úgynevezett missziós nővérek rendjét képviselik. Az elkövetők a kitalált rendhez novíciákat is toboroztak, akiket bántalmaztak is.

A szervezet növendékei nem kaptak fizetést, soha nem esküdhettek fel Isten szolgálatára, és néha arra kényszerültek, hogy orvosnak öltözve megtévesszék a hatóságokat, amelyek a szervezet számára kormányzati támogatást biztosítottak.

Az ügyészség szerint 

a négy nő legalább öt éven keresztül mintegy 12 millió dollárt (mintegy 4,3 milliárd forintot) csalt ki kormányzati szervektől.

A hatóságok a pénzt a szervezet tagjainak egészségügyi ellátása és a menedékhely működtetésének támogatására szánták. A kitalált rend néhány gondozottjáról azonban időközben kiderült, hogy nem kaptak megfelelő ellátást, amiért a későbbiekben kórházi kezelésre szorultak.

A csalásról a rend növendékei tájékoztatták a rendőrséget. Az öt gyanúsítottat sikkasztással, pénzeszközökkel való visszaéléssel, munkaerő-kizsákmányolással és kínzással vádolják.

Rovatok