Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij látogatása alatt érte rakétacsapás Odesszát, öt ember meghalt

2024. március 6., szerda 16:26

Orosz rakétatámadás érte Odesszát szerdán, amikor Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel tárgyalt a városban. Az ukrán elnök tájékoztatása szerint a csapásban öt ember meghalt.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök és Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnök odesszai találkozójának napján Oroszország csapást mért a városra – írja az Unian ukrán hírügynökség a két politikus közös sajtótájékoztatója alapján.

A görög Prothema című lap szerint a rakétacsapás Volodimir Zelenszkij konvojának közelében történt.

„Ma láttuk ezt a csapást. Láthatják, hogy kivel van dolgunk, nem érdekli őket, hogy hol csapnak le – katonai vagy polgári... Tudom, hogy ma voltak áldozatok, még nem ismerem az összes részletet, de tudom, hogy vannak halottak, vannak sebesültek” – mondta Zelenszkij.

Kiriákosz Micotákisz szerint a csapás idején az odesszai tengeri kikötőben voltak. Zelenszkij és munkatársai bemutatták a kikötőt, és beszélgettek annak fontosságáról, valamint arról, hogy mire van szükség a tengeri folyosó lehetőségeinek bővítéséhez a polgári hajók számára, és további hasonló témákról.

A végén már szirénák hangját hallottuk, és robbanások voltak, amelyek egészen közel történtek hozzánk. Nem volt időnk elmenekülni valami védett helyre. És így ez egy nagyon lenyűgöző élmény. Rájöttünk, hogy ez a háború mindenkit érint. Nincs olyan ember, aki kívül állna ezen a háborún. Ez a háború senkinek sem kegyelmez

– mondta a görög miniszterelnök.

A The Guardian beszámolója szerint Zelenszkij arról is beszélt, hogy Ukrajnának erősebb légvédelemre van szüksége.

Az odesszai támadásra reagálva Charles Michel az Európai Tanács elnöke az X-en azt írta: ez újabb jele Oroszország gyáva taktikájának. 

Ez elítélendő, és még a Kreml játékkönyvét is alulmúlja. Az EU teljes mértékben támogatja Ukrajnát és bátor népét

– fogalmazott Charles Michel.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szerdai, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

Rovatok