Index Vakbarát Hírportál

Kína vízágyúkkal támadt egy Fülöp-szigeteki hajóra, négy ember megsérült

2024. március 6., szerda 05:58

A kínai parti őrség két hajója vízágyúval lőtt egy, a Fülöp-szigeteki haditengerészet által bérelt hajóra, amely a Dél-kínai-tengeren közlekedett, ezzel kárt okozva a hajó szélvédőjében, a fedélzeten tartózkodó négy ember könnyebb sérüléseket szenvedett.

A Fülöp-szigeteki hajók ellátmányt vittek a Spratly-szigeteknél lévő Second Thomas zátonyon megfeneklett hadihajónál állomásozó egységeknek, mikor kínai hajóval ütköztek. A Fülöp-szigetek szerint az incidens Peking újabb kísérlete arra, hogy megakadályozza hajóik eljutását a helyőrséghez – írja a Kyodonews a hatóságok beszámolói alapján. 

A kínai parti őrség két hajója közül az egyik a Fülöp-szigeteki parti őrség egyik hajójával is ütközött. Míg a haditengerészet által bérelt hajó visszatért a Fülöp-szigetek nyugati részén fekvő Palawan szigetére, a másik, ellátmányt szállító hajó elérte az előőrsöt.

Peking később, kedden közölte, hogy tiltakozást nyújtott be Manilának az incidensek miatt, mondván, hogy a négy Fülöp-szigeteki hajó a kínai kormány jóváhagyása nélkül hatolt be a zátony közelében lévő vizekre.

A kínai parti őrség azt állítja, hogy a Fülöp-szigeteki parti őrség hajója szándékosan ütközött a hajójának, amiért vállalnia kell a teljes felelősséget. Mao Ning külügyminisztériumi szóvivő szerint Peking felszólítja Manilát, hogy hagyjon fel a provokációkkal, és tartózkodjon a helyzetet bonyolító lépésektől. 

A kínai parti őrség legutóbb tavaly decemberben vetett be vízágyúkat Fülöp-szigeteki hajók ellen. Peking szinte az egész Dél-kínai-tengerre igényt tart.

A hágai Állandó Választottbíróság egy 2016-os ítéletében érvénytelenítette Kína átfogó igényét az erőforrásokban gazdag tengerre. Peking azonban elutasította a döntést.

Rovatok