Index Vakbarát Hírportál

Több ezer magyar kettős állampolgár csalhatott szociális juttatásért Németországban

2024. március 6., szerda 09:22

Ukrán menekültkérelmet kért több ezer magyar-ukrán kettős állampolgárságú ember Németországban. Az ukránokat megillető speciális juttatások azonban a magyar állampolgároknak nem járnak, mivel uniós állampolgárok. A német hivatal vizsgálatot indított az ügyben.

A Szövetségi Migrációs és Menekültügyi Hivatal (Bamf) több ezer olyan esetet regisztrált, amelyekben ukrán útlevéllel rendelkező emberek jogtalanul kaptak szociális juttatásokat Németországban – írta a Der Spiegel. A Bamf szerint mostanra 5609 gyanús esetre derült fény.

A portál szerint az eljárást a bevándorlási hatóságok jelentései alapján indították el. Ezekben azt írták, hogy a nemrégiben kiállított ukrán útlevéllel rendelkezők csak magyarul beszéltek, így kettős állampolgárok lehetnek. Ez pedig azt jelenti, hogy ők nem jogosultak a támogatásokra, 

a magyarok ugyanis uniós állampolgárként nem kaphatják meg az ukránokat megillető ideiglenes védelmet és juttatásokat a német államtól.

Az rtl.hu kérdésére a Bamf szóvivője, Christoph Sander megerősítette, hogy az ukrán–magyar kötődésű, ideiglenes védelmet kérelmező személyek állampolgárságával kapcsolatos kételyek tisztázására eljárás indult.

Mint kifejtette, az ukránoknak a háború miatt nem kell menedékjogi procedúrákon keresztülmenniük, és jogosultak a német szociális törvények szerinti állampolgári támogatásra, az úgynevezett Bürgergeldre. Ezt a juttatást alapvetően az alacsony jövedelműek kaphatják meg, és ez 502 eurót, azaz nagyjából 198 ezer forintot jelent.

A Bamf közölte, a továbbiakban a német hatóságok foglalkoznak majd az üggyel, akiknek el kell dönteniük, hogy hogyan kezeljék az eseteket, valamint hogy szankcionálják-e a kettős állampolgárokat.

A baden-württembergi hatóságok korábban kiderítették, hogy az érintettek közül sokan a kárpátaljai Beregszászon szerezték útlevelüket. 

Rovatok