Index Vakbarát Hírportál

Kik állhatnak az ukrán–orosz tárgyalásokról szóló pletykahullám mögött?

2024. március 6., szerda 07:22

Volodimir Ohrizko volt ukrán külügyminiszter egy nagyobb interjúban fejtette ki véleményét arról, hogy szerinte Magyarország, Kína és kisebb részben Törökország még mindig Oroszországgal együtt játszik és az ukrán–orosz béketárgyalásokról felröppenő pletykák nagyrészt a meggyengült Moszkvától származnak.

Az utóbbi időben több ország is megpendítette az Ukrajna és Oroszország közötti tárgyalások témáját. Ennek érdekében Li Hui, a kínai kormány eurázsiai ügyekért felelős különleges képviselője jelenleg Oroszországban, Ukrajnában és számos európai országban tesz látogatást. Ezt bizonyítják Hakan Fidan török külügyminiszter legutóbbi nyilatkozatai is, aki ragaszkodik a tűzszüneti tárgyalásokhoz az orosz–ukrán háborúban. Orbán Viktor magyar miniszterelnök, aki a héten Donald Trumppal kíván találkozni az Egyesült Államokban, ugyanebben a szellemben beszélt – írta meg a Telegraf.

Orbán szerint csak Donald Trump lesz képes véget vetni az Oroszország és Ukrajna, valamint Izrael és a Hamász közötti háborúnak, ha újra elnök lesz. Volodimir Ohrizko volt ukrán külügyminiszter a Telegraphnak nyilatkozva kommentálta ezt a „tárgyalási öntudat” áramlatot.

A szakértő szerint a tárgyalásokról való beszéd következő hullámát egyértelműen Moszkva ihlette.

„Túlságosan szervezett és összehangolt” – magyarázza a szakértő – „és a szereplők (Kína, Magyarország és kisebb mértékben Törökország) azt mutatják, hogy valamilyen módon osztják Oroszország megközelítését a számára katasztrofális háborúból való kilépéshez”.

Kína és Magyarország vezetői tulajdonképpen egy pályán játszanak Putyinnal. Erdogan óvatosabb, de Törökország is együtt játszik Oroszországgal, segít kijátszani a szankciókat azáltal, hogy aktívan kereskedik az agresszor országgal

– véli Ohrizko.

„Nem csoda” – folytatta a diplomata – „hogy Peking, Ankara és Budapest rendszeresen ragaszkodik az általuk »diplomáciai megoldásnak« nevezett békéhez anélkül, hogy bármi konkrétumot kínálna. Inkább az ellenségeskedések befejezésének szükségességéről beszélnek, mint az igazságos békéről” – emelte ki a szakértő.

„Ezúttal úgy vélem, hogy a tárgyalási ügy fokozására Moszkvából érkezett a parancs” – folytatja Ohrizko.

Ami Oroszországban történik, az szabad szemmel is látható, és az ottani erőforrások kifogyóban vannak. Amikor még jobban elfogynak, akkor kezdődnek a vereségek. Amikor a vereségek elkezdődnek, a Putyin-rezsimnek nehéz dolga lesz

– hangsúlyozta Volodimir Ohrizko.

A volt külügyminiszter biztos benne, hogy Putyin ezt megérti és a bravúros beszédei és a „jövő szép Oroszországáról” szóló meséi ellenére, amelyeket a Szövetségi Gyűlésben tartott legutóbbi beszédében mondott, szerinte a valóság más. „A blöffök és a hamisítások ezt már nem tudják elrejteni. Az agresszor országnak kevesebb pénze és kevesebb lehetősége van” – mondta a diplomata.

„Ezért van egy újabb intenzívebb beszéd a tárgyalásokról” – hangsúlyozta – „Egy újabb üzenet, hogy gyorsabban kell tárgyalni, ahelyett, hogy újabb adag fegyvert és lőszert küldjünk Ukrajnának. Úgy gondolom, hogy a követelések és a tárgyalásokra való rábeszélésnek ez a hulláma nem fog működni.”

A civilizált világ számára világos, hogy a háborús bűnös Putyinnal nincs miről tárgyalni. Azt hiszem, mindenki megérti azt is, hogy Ukrajnának gyorsabban és erőteljesebben kell segíteni

– véli a szakértő. „Ha sikerül elérnünk, hogy a Képviselőház megszavazza az országunk megsegítését, az komoly ösztönzést jelent majd az Egyesült Államok és Európa konszolidáló politikai vezetői számára. Erőteljes jelzést fog küldeni Moszkvának, hogy hiábavaló az a várakozása, hogy a Nyugat nem támogatja tovább országunkat.”

„Az agresszort a csatatéren lehet és kell legyőzni” – hangsúlyozta Volodimir Ohrizko. Ezért szerinte a lehető legnagyobb mennyiségben és a lehető leggyorsabban kell pénzt, fegyvert és lőszert szállítaniuk partnereinknek Ukrajnának.

Rovatok