Index Vakbarát Hírportál

Már készül a javaslat a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetéséhez Németországban

2024. március 6., szerda 06:06

Egy német lap szerint Boris Pistorius védelmi miniszter hamarosan előterjeszt egy javaslatot a kötelező sorkatonai szolgálat bevezetését célozva. A miniszter szerint a kötelező sorozás hozzájárulna az „általános társadalmi ellenálló képességhez”. Pistorius a müncheni biztonsági konferencián tett kijelentései arra utalnak, hogy a svéd modell felé húz.

Visszatérhet a hadkötelezettség Németországban a Der Spiegel lap szerint, akik arról írnak, hogy Boris Pistorius védelmi miniszter olyan katonai szolgálati modellt szeretne kidolgozni Németország számára, amely hozzájárul az „általános társadalmi ellenálló képességhez”. 

A lap úgy véli, hogy a védelmi miniszter felgyorsítja a kötelező katonai szolgálat újbóli bevezetését Németországban, ugyanis egy, a szerkesztőségükhöz eljutott belső dokumentum szerint a miniszter utasította tárcáját, hogy április 1-jéig modellezze egy olyan német katonai szolgálati modell lehetőségeit, amely rövid távon hozzájárulhat a nemzet egészének ellenálló képességéhez, és igazodik a fenyegetésekhez.

A dokumentum egyértelművé teszi, hogy Pistorius még az országgyűlési választások előtt bemutatná a javaslatot a kötelező katonai szolgálat modelljére.

A szövetségi miniszter még ebben a törvényhozási ciklusban politikai döntést hozna a sorkötelezettségről

– olvasható a munkautasítás bevezetőjében, amelyből kiderül, hogy a szakpolitikai tárcát bízták meg a szolgálati modell kidolgozásával.

Pistorius kedd reggel indul többnapos skandináviai üzleti útra, és többek között Svédországba is ellátogat, hogy többet megtudjon az ottani sorkötelezettségi modellről.

Svédországban mindenkit behívnak a középiskola elvégzése után

Svédországban 2017-ben vezették be újra a kötelező katonai szolgálatot, bár más formában, mint ahogyan az Németországban működött 2008-ig. Svédországban mindenkit besoroznak, aki elvégezte a középiskolát, ezután kiválasztják azokat, akik valóban alkalmasak a fegyveres erők számára. Az elmúlt években Svédország így elegendő önkéntest toborzott a fegyveres erők számára.

Ezt a modellt azonban aligha lehet ebben a formában megvalósítani Németországban. Svédországban például egy évfolyamnak körülbelül tíz százalékát toborozzák a hadseregbe. Németországra átültetve ez azt jelentené, hogy a Bundeswehrnek évente 40 ezer sorkatonát kellene kiképeznie. A haderőnek ehhez nincs elég laktanyája és kiképzőtisztje. Az ideális létszám nagyságrendileg 3 ezer vagy 4 ezer lenne reálisan tekintve

– mondta Pistorius a müncheni biztonsági konferencián. 

A kötelező sorkatonai szolgálat újbóli bevezetésével probléma ezen kívül a katonai szolgálat igazságosságának kérdése. Németországban az Alkotmánybíróság még a kötelező sorkatonai szolgálat érvényének idején úgy döntött, hogy „a lehető legtöbb rendelkezésre álló sorköteles katonát” kell behívni, és nem csak egy részüket. A szövetségi kormány minden évfolyamból csak egy kis hányadot hívott be, különösen a hadkötelezettség utolsó éveiben. Pistorius Münchenben elismerte, hogy ez a probléma valószínűleg ismét felmerülne, ha a svédországi modellhez hasonlót vezetnének be.

Rovatok