Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun háborús előkészületeket rendelt el Észak-Koreában

2024. március 7., csütörtök 13:28

Az észak-koreai vezető, Kim Dzsongun végiglátogatta csapatait, és háborús előkészületeket rendelt el. A látogatásra azután került sor, hogy védelmi minisztériuma válaszlépéseket ígért a dél-koreai–amerikai hadgyakorlatokra, amit inváziós próbának tekint.

Kim Dzsongun észak-koreai vezető még nagyobb háborús harci készültségre szólított fel az Egyesült Államok és Dél-Korea ellen – jelentette csütörtökön az állami média, miután védelmi minisztériuma válaszlépéseket ígért a folyamatban lévő dél-koreai–amerikai hadgyakorlatokra, amelyeket inváziós próbának tekint.

Egy nyugati hadműveleti kiképzőbázison tett szerdai látogatása során Kim azt mondta, hogy a hadseregnek

folyamatosan fokoznia kell a tényleges hadgyakorlatokat, amelyek célja harci képességeinek gyors javítása a tökéletes háborús felkészültség érdekében

közölte a hivatalos Koreai Központi Hírügynökség közlönye alapján az NBC News.

Az észak-koreai vezető szerint a fokozott készültségre azért van szükség, hogy „elsöprő erővel fékezzék meg az ellenség állandó fenyegetését” – közölte a KCNA.

Azt írták, hogy Kim Dzsongun a helyszínen katonai egységek manővereit irányította, de nem részletezték. Az állami média fotóin Kim fekete bőrdzsekit viselve látható, amint puskával lőállásban áll, a földön fekvő, puskájukat célba vevő katonák közelében. A vezető korábban már számos alkalommal tett hasonló felhívást a hadsereg megerősítésére.

Legutóbbi követelése azonban két nappal azután hangzott el, hogy az észak-koreai védelmi minisztérium nem részletezett „felelős katonai tevékenységgel” fenyegetőzött, mert „a dél-koreai–amerikai hadgyakorlatok állítólag egyre leplezetlenebbül próbálják megszállni Északot”.

Szabadságpajzs

A dél-koreai és az amerikai hadsereg hétfőn kezdte meg éves, számítógépes szimulált és különféle terepgyakorlatait a Koreai-félszigeten, ami a „Szabadságpajzs” nevet viseli.

A katonai manőverek 11 napig tartanak, és az elsők azóta, hogy Phenjan novemberben felmondta a 2018-as Korea-közi katonai megállapodást, amelynek célja a határ menti feszültségek csökkentése volt, aggodalmat keltve a KNDK esetleges provokációi miatt.

Az amerikai és a dél-koreai fegyveres erők közölték, hogy a mostani gyakorlat célja a közös védelmi helyzetük javítása, és a szárazföldi, tengeri, légi, kiber- és űreszközök felhasználásával végrehajtott többféle katonai műveletre, valamint 

a KNDK nukleáris műveleteinek elhárítására összpontosít.

A gyakorlatban részt vevő egységekről, a személyzet és a harci eszközök számáról nem közöltek információkat.

Észak-Korea folyamatosan rángatja az oroszlán bajszát

Észak-Korea a korábbi dél-koreai–amerikai hadgyakorlatokra rakéta- és egyéb fegyverkísérletekkel reagált. Jeon Ha Gyu, a dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője csütörtökön később újságíróknak azt mondta, hogy Dél-Korea „elsöprő erővel” fog fellépni Észak-Korea bármilyen provokációjával szemben.

Szerinte értelmetlen, hogy Észak-Korea inváziós próbának nevezi a dél-koreai–amerikai hadgyakorlatokat, miközben nukleáris és rakétafenyegetéseit emeli. A Koreai-félszigeten továbbra is nagy az ellenségeskedés Észak-Korea 2022 óta tartó rakétakísérleteinek sorozata miatt.

A tesztek közül sok nukleáris csapásra alkalmas rakétát tartalmazott, amelyet Dél-Korea és az Egyesült Államok szárazföldi területeinek megtámadására terveztek. Idén Észak-Korea hat rakétakísérletet hajtott végre. Az amerikai és a dél-koreai erők erre válaszul kibővítették hadgyakorlataikat.

Szakértők szerint Észak-Korea valószínűleg úgy véli, hogy egy nagyobb fegyverarzenál növelné befolyását az Egyesült Államokkal folytatott jövőbeli diplomáciában. Azt mondják, Észak-Korea széles körű szankciókönnyítést szeretne elérni, miközben megtartaná atomfegyvereit.

Megfigyelők szerint Észak-Korea idén várhatóan tovább fokozza a feszültséget provokatív fegyverkísérletekkel és heves retorikával, miközben az Egyesült Államok és Dél-Korea fontos választások előtt áll.

(Borítókép: A 2024. március 6-án készült és az észak-koreai hivatalos Koreai Központi Hírügynökség [KCNA] által március 7-én közzétett képen Kim Dzsongun észak-koreai vezető [C] a Koreai Néphadsereg [KPA] nyugati területének egyik fontos műveleti kiképzőbázisát ellenőrzi. Fotó: KCNA / KNS / AFP)

Rovatok