Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktornak velős véleménye van az Európai Bizottság elnökéről

2024. március 7., csütörtök 21:57

Havasi Bertalan, Orbán Viktor sajtófőnöke az atv.hu-nak adott választ arról, hogy a miniszterelnök támogatja-e, hogy ismét Ursula von der Leyen legyen az Európai Bizottság elnöke.

Mint írtuk, az Európai Néppárt (EPP) csütörtökön megrendezett bukaresti kongresszusán 80 százalékos szavazattöbbséggel döntöttek arról, hogy Ursula von der Leyen jelenlegi elnök ismét induljon az Európai Bizottság vezetői posztjáért. 

A német politikus jólétet, biztonságot és demokráciát ígérő programbeszédében közölte, Európa „még több pénzügyi és katonai segítséggel” mindaddig támogatja Ukrajnát, amíg szükséges. Másfelől szerinte többet kell költenie saját biztonságára, és az Európai Bizottság testületében egy védelmi biztosi tisztséget is létre kell hozni.

Az ATV arról érdeklődött a miniszterelnök sajtófőnökénél, hogy Orbán Viktor támogatja-e, hogy ismét Ursula von der Leyen legyen az Európai Bizottság elnöke.

A miniszterelnök álláspontja szerint az elmúlt öt év az Európai Unió legkudarcosabb öt éve volt. Azokat a vezetőket, akik ez idő alatt irányították az EU-t, el kell küldeni

– fogalmazott Havasi Bertalan.

A cikkben felidézték, hogy a Orbán Viktor a decemberi EU-csúcs előtt azt nyilatkozta Ursula von der Leyenről, hogy „Soros-ember lett”.

Rovatok