Index Vakbarát Hírportál

Már állásajánlatokkal bombázzák a kirúgott marketingest, miután zseniális videója letarolta a netet

2024. március 7., csütörtök 21:11

Elbocsátása után egy fiatal madridi nő egyike volt azoknak, akik az élet nem sok jelét mutató munkaerőpiacon próbáltak állást találni. Szinte minden reményét elvesztette azok után, hogy jelentkezéseit gyakorlatilag olvasás nélkül vetették el automatikusan generált válaszüzenetekkel. És akkor támadt egy fergeteges ötlete.

A munkanélküliség nem csak Spanyolországot sújtja. Magyarországon ugyan a gazdasági lassulás ellenére tavaly folyamatosan növekedett a foglalkoztatottak száma – velük együk azonban a munkanélküliek aránya is. A ráta az év vége felé már meghaladta a 4 százalékot.

Ennél sokkal aggasztóbb volt, hogy a magyar munkanélküliek egyötöde a fiatal korosztályból került ki. Körükben a munkanélküliségi arány az átlag több mint háromszorosa volt, és meghaladta a 13 százalékot.

Ennek a nemzedéknek a tagja a 29 éves Marta Puerto, aki elbocsátásáig marketingmenedzserként dolgozott.

A sorozatos kudarcok után – szabad munkahelyek tucatjaira jelentkezett, de még csak interjúra sem méltatták – úgy döntött, hogy más módon hívja fel magára a figyelmet.

Életrajzát, munkatapasztalatait és nyelvismereteit egy csupán másfél percnél alig hosszabb videóban foglalta össze, amit az álláskeresők közösségi felületén, a LinkedInen tett közzé március 1-jén. A szellemes összeállítást néhány nap alatt, cikkünk írásának pillanatáig csaknem százezren látták.

Az X-en – több mint hétmilliós nézettséggel – még nagyobb sikert aratott.

Az újbóli elhelyezkedés kálváriája

A szokásos CV, életrajz helyett a marketingmenedzser szakmája fortélyaival ismertette tudását és képességeit.

A rendhagyó videó megjelenése óta a munkáltatók ajánlatokkal bombázzák, így most már ő válogathat kedvére a számára legkedvezőbbek közül.

A LinkedInen több mint ötezer csatlakozási felkérést kapott.

Marta Puerto utólag bevallotta, hogy legfeljebb száz-kétszáz lájkra számított. Ehelyett most már azok is munkát kínáltak neki, akik korábban elutasították. Sokan „szeretnének egy szeletet belőlem” – idézte a Bloomberg a nőt.

Elbocsátása és újbóli elhelyezkedési kálváriája korunk jellemző kihívása: a szellemi dolgozók elveszítik befolyásukat a munkaerőpiacon, majd egyre nehezebben tűnnek ki a több száz képzett jelentkező közül. Ráadásul a munkáltatók immár a mesterséges intelligencia segítségére támaszkodnak a jelöltek kiválasztásában.

Már a költözését is fizetnék

Puerto a Xolo elnevezésű fintech, azaz digitális pénzügyekkel foglalkozó cég alkalmazottja volt egészen októberig, amikor menesztették. Számolatlanul küldte kérvényeit, de jobbára automatizált e-maileket kapott válaszul, és szinte el sem jutott az állásinterjú lehetőségéig.

Az első akadályt sem tudta leküzdeni.

Ekkor támadt az az ötlete, hogy újszerű megoldással próbálkozik.

Mindössze néhány perccel azután, hogy közzétette Ismerje meg Martát: a film című alkotását, máris jelentkezett egy volt kollégája, aki azt tudakolta, alkalmas-e esetleg számára a következő hét egy személyes találkozóra és interjúra. Attól kezdve özönleni kezdtek az üzenetek. Martának külön e-mail-fiókot kellett létrehoznia a folyamatosan érkező állásajánlatok rendszerezésére.

Az egyik cég azt is felajánlotta, kifizetik költözését, csakhogy köreikben tudhassák.

Az volt a kérés: költözzek Londonba, de nemet mondtam

– idézte fel a spanyol fővárosban élő Marta Puerto. Ezek után felvetették, hogy a vezérigazgató engedélyével akár otthonról is dolgozhatna nekik.

(Borítókép: Carlos Alvarez / Getty Images)

Rovatok