Index Vakbarát Hírportál

Újra bizottsági elnöknek jelölte az Európai Néppárt Ursula von der Leyent

2024. március 7., csütörtök 14:02

Újabb mandátumra jelöli az Európai Bizottság (EB) elnöki tisztségébe Ursula von der Leyen jelenlegi elnököt az Európai Néppárt (EPP), amely Bukarestben megrendezett kongresszusán több mint 80 százalékos szavazattöbbséggel döntött erről csütörtökön.

A német politikus jólétet, biztonságot és demokráciát ígérő programbeszédében leszögezte: Európa „még több pénzügyi és katonai segítséggel” mindaddig támogatja Ukrajnát, amíg szükséges. Másfelől szerinte többet kell költenie saját biztonságára, és az Európai Bizottság testületében egy védelmi biztosi tisztséget is létre kell hozni – írja az MTI.

Az újabb mandátumra pályázó bizottsági elnök azt ígérte: folytatódni fog a külső határok megerősítése, szerinte immár az európaiak és nem az embercsempészek és a bűnszövetkezetetek döntik el, hogy ki és milyen feltételek mellett léphet be Európába.

Az európai gyűjtőpárt tanácskozására 40 országból mintegy kétezer küldött érkezett. Kedden már hivatalosan regisztrálták, hogy Ursula von der Leyen a párt egyetlen listavezetője, így nagy küzdelem nem volt.

Rovatok