Index Vakbarát Hírportál

Zelenszkij megkeverné a lapokat, távozhat az ukrán külügyminiszter

2024. március 8., péntek 16:35

Állítólag nagyon sok a probléma Dmitro Kuleba külügyminiszterrel és úgy általában az ukrán külügyminisztérium nagyköveteivel, illetve a diplomáciai szolgálattal. Úgy hírlik, már az utódra is van jelöltje Ukrajnának, miközben Valerij Zsanuzsnyijból londoni nagykövetet csinálnának, a külügyminisztériumi szóvivő pedig már le is mondott.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Dmitro Kuleba külügyminiszter menesztését fontolgatja – számoltak be az elnöki hivatalhoz közeli források a Stranának. Sőt, eredetileg úgy tervezték, hogy londoni nagykövetnek küldik, de aztán újragondolták, és erre a posztra Valerij Zaluzsnyijt jelölték.

Kulebával kapcsolatban sok kérdés merült fel, különösen sok panasz van a külügyminisztérium által biztosított nagykövetjelöltekkel és úgy általában a diplomáciai szolgálattal kapcsolatban.

– mondta az egyik forrás. „Természetesen mindenki megérti, hogy azokkal az erőforrásokkal, amelyekkel rendelkezik, nem lehet mindent elérni, de a nagykövetségek elégedetlen állapotáról különböző oldalakról áramlanak az információk – még olyan politikusoktól is, akik jártak ebben vagy abban az országban” – tette hozzá.

Szerinte „a legesélyesebb jelölt” Kuleba helyére az elnöki hivatal helyettes vezetője, Ihor Zsovkva, aki a külpolitikáért felelős.

Ez volt az utolsó hetem az ukrán külügyminisztérium szóvivőjeként. 3,5 év, amelynek nagy része országunk történelmének legnehezebb napjaira esett

– írta ki közben Oleg Nyikolenko külügyminisztériumi szóvivő a Facebookon, jelezve, hogy távozik posztjáról.

Rovatok