Index Vakbarát Hírportál

Egyre közelebb a TikTok betiltása Amerikában

2024. március 8., péntek 14:29

Az amerikai képviselőház jövő héten gyorsított eljárásban szavaz a törvényről, amely hat hónapot adna a kínai ByteDance-nek, hogy megváljon a TikToktól, ellenkező esetben a platformot betiltják az Egyesült Államokban.

Az Energiaügyi és Kereskedelmi Bizottság szavazását követően Steve Scalise, a képviselőház többségi vezetője az X-en azt írta: a törvényhozók a jövő héten szavazni fognak arról, hogy „kényszerítsék a TikTokot a kínai kommunista párttal való kapcsolatának megszakítására” – írja a Reuters.

A TikTok, amely azt állítja, hogy nem osztotta és nem is osztaná meg az amerikai felhasználók adatait a kínai kormánnyal, azzal érvel, hogy a törvényjavaslat tiltással ér fel, és nem világos, hogy Kína jóváhagyna-e bármilyen eladást, vagy hogy hat hónapon belül meg lehetne válni tőle.

Ennek a törvénynek előre meghatározott kimenetele van: a TikTok teljes betiltása az Egyesült Államokban

– közölte a vállalat a szavazás után.

„A kormány 170 millió amerikait próbál megfosztani a szabad véleménynyilvánításhoz való alkotmányos jogától. Ez vállalkozások millióinak okoz majd kárt, megtagadja a művészektől a közönséget, és számtalan alkotó megélhetését teszi tönkre országszerte.”

A szavazást megelőzően a törvényhozók zárt ajtós, titkos tájékoztatót kaptak a TikTok kínai tulajdonlásával kapcsolatos nemzetbiztonsági aggályokról.

Rovatok