Index Vakbarát Hírportál

Megnyíltak a szavazóhelyiségek az írországi családügyi és gondozási népszavazáson

2024. március 8., péntek 13:08

Népszavazásra bocsátották Írországban, hogy ne csak házasságra épülő családoknak járjon alkotmány általi jogi védelem, valamint azt is, hogy az ápolási törvényt nemileg semleges módon fogalmazzák át. Ez a módosítás a nők otthoni szerepére utaló szöveg törlését javasolja.

Két népszavazás is indult az ír alkotmány családra és gondozásra vonatkozó módosításáról.

A választópolgárokat arról kérdezik, hogy ki akarják-e terjeszteni a család fogalmát a nem házasságon alapuló családokra. Arról is megkérdezik őket, hogy el kívánják-e távolítani a nők otthoni szerepére vonatkozó utalást, és helyette a családtagok által nyújtott gondozást elismerő utalást kívánnak-e beilleszteni – írta meg a BBC News.

A szavazás helyi idő szerint pénteken 7 órakor kezdődött és 22 órakor zárul.

Az Ír Választási Bizottság közölte, hogy 3,3 millió szavazási tájékoztató kártyát kézbesítettek a szavazás napja előtt. A szavazáshoz 18. életévét betöltött, ír állampolgársággal rendelkező, szavazásra regisztrált és Írországban lakóhellyel rendelkező személynek kell lennie.

Az ír kormány decemberben jelentette be, hogy a népszavazásra a nemzetközi nőnapon kerül sor.

Mit kérdeznek az ír választóktól?

A szavazóhelyiségekben pénteken a választók két szavazólapot kapnak, egy fehéret és egy zöldet.

A fehér szavazólapon azt kérdezik, hogy a választók el akarják-e fogadni vagy elutasítják-e az alkotmány harminckilencedik módosítását tartalmazó törvényjavaslatot – más néven a családjogi módosítást.

Ez azt javasolja, hogy az alkotmányba beillesszék a „házasságon vagy más tartós kapcsolaton alapuló” szavakat.

Az alkotmány által a családoknak nyújtott jelenlegi védelem a jelenlegi megfogalmazás szerint csak a házasságra épülő családokra terjed ki, ha azonban a módosítást elfogadják, a különböző családi egységek ugyanazokkal az alkotmányos jogokkal és védelemmel rendelkeznének. Elutasítás esetén a jelenlegi megfogalmazás marad.

A szavazók zöld szavazólapot is kapnak. Ez az alkotmánytörvény negyvenedik módosítására – vagy az ápolásitörvény-módosításra – vonatkozik. Ez a módosítás a nők otthoni szerepére utaló szöveg törlését javasolja.

Javasolja továbbá a következő, nemileg semleges megfogalmazás beillesztését: „Az állam elismeri, hogy a családtagok által a közöttük fennálló kötelékek miatt egymás számára nyújtott gondoskodás olyan támogatást nyújt a társadalomnak, amely nélkül a közjó nem valósítható meg, és törekszik arra, hogy támogassa ezt a gondoskodást.”

A Bunreacht na hÉireann néven ismert alkotmányt először 1937-ben ratifikálták, de az évek során számos változás történt rajta, többek között 2015-ben legalizálták az azonos neműek házasságát, 2018-ban pedig hatályon kívül helyezték az ország abortusztilalmát.

Rovatok