Index Vakbarát Hírportál

Terrorizmus előkészítésével gyanúsítható embereket vettek őrizetbe Svédországban

2024. március 8., péntek 13:03

Csütörtökön négy embert vettek őrizetbe Svédországban, akiket terrorista bűncselekmények előkészítésével és fegyverrel kapcsolatos bűncselekményekkel is gyanúsítanak.

Őrizetbe vettek négy embert Svédországban a Stockholmtól délre fekvő Tyresö községben, akiket iszlám szélsőségességgel, terrorista bűncselekmények előkészítésével és súlyos, fegyverrel kapcsolatos bűncselekményekkel gyanúsítanak – írja az Euronews.

A svéd hatóságok vizsgálják a szervezett bűnözéssel való kapcsolatukat is.

Gunnar Strömer svéd igazságügyi miniszter a közösségi médiában kommentálta az esetet.

Ez megerősíti, hogy Svédországban magas a terrorfenyegetettség.

Svédország 2016 óta először emelt a terrorkészültségi szinten, ami azóta a második legmagasabb fokozaton van. 2023 decembere óta a fenyegetettség még magasabbra emelkedett, de a legmagasabb riasztási fokozat bevezetésére még nincs ok.

Tiniket vettek őrizetbe

A héten őrizetbe vettek Franciaországban három 15 és 17 év közötti tinédzsert, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kapcsolatban álltak a korábban Belgiumban letartóztatott négy fiatallal, akik Brüsszelben terveztek merényletet.

A tájékoztatás szerint a három kiskorúnak nem volt közvetlen köze a brüsszeli koncertterem elleni meghiúsított támadási tervhez, de iszlamista eszméket vallottak. Egy olyan csoportban kommunikáltak egy közösségi oldalon, amelyben dzsihádista propaganda volt a téma, és szóba kerültek merénylettervek is.

A három fiatalkorút a belbiztonsági központi igazgatóság (DGSI) nyomozói vették őrizetbe, terrorista bűnszövetkezetben részvétel gyanújával.

Rovatok