Index Vakbarát Hírportál

Már darukkal is kémkednek a kínaiak Amerikában

2024. március 9., szombat 11:40

Egy vizsgálat szerint az amerikai kikötőkben használt kínai gyártmányú daruk olyan berendezéseket tartalmaznak, amelyek kémkedésre alkalmasak. A gyártó cáfolja a vádakat.

Egy új kongresszusi vizsgálat szerint néhány, az Egyesült Államok kikötőiben használt kínai gyártmányú daru olyan kommunikációs berendezéseket tartalmaz, amelyeknek nincs egyértelmű célja vagy telepítésükről nincs nyilvántartás, ami fokozza az Egyesült Államok aggodalmát, hogy a darukat megfigyelésre vagy szabotázsra használhatják − írja a CNN.

A képviselőház belbiztonsági bizottsága és a képviselőház Kínával foglalkozó különbizottsága által végzett vizsgálat az amerikai kikötőkben és a kapcsolódó létesítményekben telepített több mint 200 kínai gyártmányú darura összpontosított.

A vizsgálatra a nemzetbiztonsággal kapcsolatos fokozódó amerikai-kínai feszültségek közepette került sor, és a múlt hónapban a parti őrség utasította a kikötőket, hogy jobban biztosítsák a kínai gyártmányú darukat.

A képviselőházi törvényhozók megállapították, hogy a darukra telepített berendezések − távoli kommunikációra használható mobilmodemek − nem szerepelnek az amerikai kikötők és a kínai darugyártó ZPMC közötti szerződésben − mondta a CNN-nek egy, a vizsgálatot ismerő kongresszusi forrás.

Amikor az amerikai kikötői személyzet Kínába utazott, hogy ellenőrizze a darukat, a modemek már be voltak szerelve − mondta a tanácsadó. A segéd szerint a modemeket többször is megtalálták a ZPMC daruján.

Bizottságaink vizsgálata olyan sebezhetőségeket talált az amerikai kikötőkben lévő darukban, amelyek lehetővé tehetik a Kínai Kommunista Párt (KKP) számára, hogy kémkedés révén ne csak alávágjon a kereskedelmi versenytársaknak, hanem megzavarja az ellátási láncokat és az árumozgást, pusztítva nemzetünk gazdaságát. Gyors változás nélkül továbbra is könnyű eszközzel ajándékozzuk meg a KKP-t, hogy beszivárogjon kritikus infrastruktúránkba a globális dominanciára való törekvésük során

− mondta Mark Green képviselő, a képviselőház belbiztonsági bizottságának republikánus elnöke.

A ZPMC a honlapján közzétett nyilatkozatában azt írta, hogy „mindig is elkötelezett volt amellett, hogy kiváló minőségű termékeket és szolgáltatásokat nyújtson ügyfeleinek világszerte. A ZPMC mindig szigorúan betartja a vonatkozó országok törvényeit és előírásait”.

Liu Pengyu, a washingtoni kínai nagykövetség szóvivője a CNN-nek azt mondta, hogy azok az állítások, miszerint a kínai gyártású daruk biztonsági kockázatot jelentenek, „teljes mértékben paranoia”.

Rovatok