Index Vakbarát Hírportál

Több ezren tüntettek Madridban a katalán amnesztiatörvény miatt

2024. március 9., szombat 18:17

Több ezer ember tüntetett Madrid belvárosában szombaton az úgynevezett amnesztiatörvény miatt, amely a szeparatista katalán politikusok és aktivisták számára közkegyelmet biztosítana.

Az amnesztiatörvény miatt már többször tüntettek idén az országban, mert a spanyol konzervatív Néppárt (PP), a jobboldali Vox párt és a Szocialista Párt egyes csoportjai elutasítják azt.

Ami a Voxot illeti, nem lesz fegyverszünet vagy béke ezzel a kormánnyal

– mondta Santiago Abascal, a VOX párt elnöke a szombati madridi tüntetésen, ahol a demonstrálók hazafias dalokat énekeltek, és a nemzet zászlaját lengették.

Az Együtt Katalóniáért (Junts per Catalunya) párt hetek óta tárgyal a koalícióban kormányzó Spanyol Szocialista Munkáspárttal (PSOE) egy amnesztiatörvényről, amely megszüntetné „a büntetőjogi, közigazgatási és számviteli felelősségét" azoknak, akik közreműködtek a katalán függetlenségi törekvések előmozdításában a 2012 és 2023 közötti időszakban.

A jogszabály első változatát január végén nem fogadta el a spanyol parlament alsóháza,

épp az Együtt Katalóniáért képviselőinek elutasító szavazatai miatt, ugyanis a párt azt szerette volna elérni, hogy a függetlenségi törekvésekkel összefüggő, terrorcselekménynek minősített esetekben is járjon az amnesztia. A PSOE viszont ezt nem tette volna lehetővé azokban az ügyekben, ahol „nyilvánvalóan és közvetlen szándékkal súlyosan megsértették az emberi jogokat".

Rovatok