Index Vakbarát Hírportál

Nagyvonalú fizetéssel keresnek orvost, tanítót a gyéren lakott, távoli skót szigeteken

2024. március 9., szombat 10:35

Az Egyesült Királyság egyik legtávolabbi háziorvosi praxisában az átlagosnál 40 százalékkal magasabb bérajánlattal keresnek jelentkezőt. Az amerikai Colorado egyik síparadicsomában szintén álomfizetést kínálnak, de ott a méregdrága lakhatási költségek ijesztik el a potenciális pályázókat.

A Hebridákhoz tartozó Uist és Benbecula szigetek lakosait ellátó háziorvosnak évi 150 ezer fontot, napi árfolyamon csaknem 70 millió forintot, azaz havonta közel 5,75 millió forintot fizetnének, mégsem állnak tömött sorokban a jelentkezők. A parttól igencsak távoli környezet a friss levegő ellenére is elriasztja az érdeklődőket.

A közeli Rum szigetén csupán öt általános iskolással és két óvodással kellene törődnie egy pedagógusnak – évi 68 ezer fontért, 31 millió forintért, azaz havonta több mint 2,5 millióért –, de ezért a munkáért sem kapkodnak sokan.

A helyiek számára ez sokkal többet jelent egy egyszerű szolgáltatásnál. Meggyőződésük, hogy csak így tarthatják életben az elszórt és messzi szigetek parány közösségeit.

Kalandvágytól és a vidéki gyógyítás iránti szenvedélytől fűtött orvost keresnek 40 százalékos, „emelt díjszabással”, amivel részben elismerik, hogy egy idegennek igencsak idegen környezetben kellene a munkát végeznie.

A Külső-Hebridákon alig négyezerhétszázan élnek. A helyi egészségügyi testület nem győzi hangoztatni, hogy az új háziorvos az Egyesült Királyság egyik „legszebb és legidillibb helyén” állhatna szolgálatba – jelentette a BBC.

A sikeres pályázó legfeljebb tízezer font értékű „költözési támogatást” is kapna.

A helyiek abban bíznak, hogy a világ minden táján akadnak szakemberek, akik „ehhez hasonló élményt keresnek a távoli egészségügyi ellátásban” – mondta Gordon Jamieson, a térség egészségügyi szolgálatának vezetője.

„Némi érdeklődést” tapasztaltak a Rum sziget pedagógusi pályázata kapcsán, ahol arra is hajlandók, hogy az évi 62 ezer fontos bért távmunkajuttatással is kiegészítsék. A sziget másfél órás kompútra fekszik Skóciától.

Tavalyelőtt Foula általános iskola szintén évi 62 ezer fontért keresett tanítót, akinek egy három hálószobás házat is felajánlottak volna. A miniatűr tanintézetnek négy kisdiákja, a szigetnek huszonnyolc lakosa van.

A festői síközpontban a magas fizetés sem elég az albérletre

A felkapott coloradói Steamboat Springsben, egy síparadicsomban az önkormányzat évi 167 ezer dollárért, azaz havi 5 millió forintért keres humánerőforrás-vezetőt. Ketten is jelentkeztek, a személyes interjúk után azonban mindketten visszaléptek a pályázattól.

Az amerikai viszonylatban is magas fizetés ellenére egyikük sem talált megfizethető lakóhelyet – tudósított a helyszínről az NBC News.

A Denvertől nagyjából háromórányi autózásra fekvő kisváros a távmunkát végzők körében lett divatos, mert a nagyvárosnál olcsóbb, ráadásul idilli környezetben élhetnek (és dolgozhatnak) a lakói.

A munkaerőhiánnyal nem csak az önkormányzat szembesült. A helyi kórház képtelen a megüresedett munkahelyek betöltésére. Az egyik síközpont szállodai szobákat bérel néhány alkalmazottjának, akik nem engedhetik meg maguknak a helyi bérleti díjakat.

Korábban az alkalmazottak házakban laktak, a vendégek pedig szállodában, most pedig a helyzet megfordult. A látogatókat szállásolják el házakban, és a hotelek szolgálnak az alkalmazottak lakhelyéül

– ecsetelte a körülményeket az egyik síterep kommunikációs igazgatója.

Eközben Horvátországban...

A munkaerőhiány krónikus a vendéglátásban, a kereskedelemben, az egészségügyben, az oktatásban – sorolja a horvát Index. Buszsofőröket például – Magyarországhoz hasonlóan – a Fülöp-szigetekről toboroztak. Egyikük nemrégen azzal került be a hírekbe, hogy diákokat mentett ki egy lángra kapott iskolabuszból.

Az egyik pulai iskolában háromszor ismételtek meg egy pályázatot a megüresedett szakácsi munkahelyre, de senki sem jelentkezett, ami némileg érthető, hisz a tengerparton a vendéglátásban bizonyára sokkal többet kereshetnek.

Egy zágrábi étteremtulajdonos szerint az sem kizárt, hogy a horvátok már nem is akarnak dolgozni, ezért szerinte a megoldást csak a külföldiek munkavállalási engedélyének leegyszerűsített beszerzése jelentheti. „Enélkül a jövőnk kilátástalan” – érvelt.

A szakszervezet az alacsony bérekkel magyarázza a munkaerőhiányt. Jóllehet a havi nettó átlagfizetés 1800 euró, hétszázezer forint körül alakul, a bruttó minimálbér havi 840 euró, 330 ezer forint.

Hogyan lehet ebből megélni?

– tette fel a kérdést az egyik horvát szakszervezeti vezető.

(Borítókép: A szárazföldről autókat és utasokat szállító komp közeledik a skót felföldön 1987-ben. Fotó: Robert Alexander / Archive Photos / Getty Images)

Rovatok