Index Vakbarát Hírportál

NATO elleni háborúra készítheti fel a katonáit Vlagyimir Putyin

2024. március 9., szombat 14:32

A jelek szerint NATO elleni háborúra készíti fel katonáit Vlagyimir Putyin orosz elnök a balti-tengeri térségben – írja a Bild a Washingtoni Hadtudományi Intézet litván titkosszolgálatra hivatkozó jelentése alapján.

A szakértők biztosra veszik: bár Oroszország jelentős erőforrásokat használ fel az Ukrajna elleni háborúban, még mindig megvannak az eszközei a NATO elleni háborúhoz. A jelentés szerint Oroszország tavaly telepített először Kalibr cirkálórakétákkal felszerelt rakétahordozó hajókat a Szentpétervár melletti Ladoga-tóhoz, nem messze a Balti-tengertől.

Ez lehet a válasz Finnország NATO-csatlakozására

Hírszerzési elemzők azt gyanítják, hogy ez reakció Finnország NATO-csatlakozására.

Emellett Oroszország egyre gyakrabban repül át nehézbombázókkal a Balti-tenger felett. Míg az orosz Tu–22M3-as bombázók 2022-ben egyáltalán nem repültek át a térség felett, addig 2023-ban ötször tették meg.

A szakértők szerint egy esetleges konfrontációra készülnek a NATO-val szemben, főként a tengeri és légi háborúra összpontosítva. Oroszország szárazföldi csapatokat és katonai felszerelést (például harckocsikat) telepített át nyugati határvidékéről Ukrajnába, ezért a hírszerzési elemzés szerint egyre inkább a NATO keleti szárnyán lévő haditengerészetre és légierőre kell támaszkodnia.

A lap felidézi, hogy orosz katonatisztek nyíltan beszélnek arról is, hogy Oroszország a közeljövőben háborút indíthat a NATO ellen. Az orosz katonai akadémia vezetője, Vlagyimir Zarudnyickij nemrég világossá tette, hogy az ukrajnai háború teljes körű háborúvá fajulhat Európában. Az említett katonai vezető szerint pedig az ukrajnai háború befejezése nem vezetne a NATO és Oroszország közötti konfrontáció végéhez. 

Rovatok