Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a párizsi Notre-Dame hajójának födémszerkezete

2024. március 10., vasárnap 11:06

Elkészült a párizsi Notre-Dame-székesegyház hajójának födémszerkezete, amely a huszártoronnyal együtt égett le 2019-ben – jelentette be a helyreállítással megbízott vállalat egy fényképpel, amelyen az ácsok és fafaragók láthatók az újjáépített gerendázaton.

A „Rebatir Notre-Dame de Paris”, azaz a Notre-Dame újjáépítése című Facebook- és Instagram-oldal fotót tett közzé arról, hogy elkészült Notre-Dame-székesegyház hajójának födémszerkezete. A fotón a masszív tölgyfagerendák között a mesterek láthatók védősisakban. 

Az MTI kiemeli, hogy befejezéséhez közeledik a huszártorony is, amely azonos a XIX. században Eugene Viollet-le-Duc által tervezettel. Jelenleg az ólomborítást helyezik el, és fokozatosan bontják a tornyot körülvevő állványzatot.

A párizsi nyári olimpiai játékok idején (július 26. és augusztus 11. között) már szabadon látható lesz a huszártorony Párizs egén, 

a székesegyház pedig várhatóan december 8-án nyílik meg a nagyközönség előtt.

Rachida Dati kulturális miniszter pénteken művészeti bizottságot nevezett ki, amely kiválasztja majd azt a művészt és üvegesmestert, aki hat modern ablaküveget készít a székesegyház egyes kápolnáiba.

Az Emmanuel Macron francia elnök kívánságára készülő modern üvegablakokat hat kápolnában helyezik el, leghamarabb 2026-ban.

2019 áprilisában bekövetkezett tűzvészben megrongálódott Notre-Dame-székesegyház ötéves helyreállítás után nyílik meg. A párizsi városháza közlése szerint az épület környékét fokozatosan újítják fel 2025 és 2028 között.

Rovatok