Index Vakbarát Hírportál

Elképesztő mennyiségű radioaktív anyagot bocsátanak ki a kínai atomerőművek

2024. március 10., vasárnap 11:34

A kínai atomerőművek 2022-ben olyan mennyiségű tríciumot tartalmazó szennyvizet bocsátottak ki, amely akár kilencszer nagyobb, mint a japán Fukusima Daiicsi atomerőmű-komplexum tervezett éves kibocsátásában várhatóan előforduló mennyiség – derült ki szombaton egy nyilvános dokumentumból.

Kína bírálta Japánt, amiért a fukusimai erőműből „nukleárisan szennyezett vizet” engedett a Csendes-óceánba, miközben a 2023 augusztusában kezdődő kibocsátás kezdete óta általános importtilalmat rendelt el a szomszédos országból származó valamennyi tengeri termékre.

A legfrissebb kínai atomenergetikai évkönyv szerint 2022-ben 13 atomerőműben, például a keleti Csöcsiang tartományban található Qinshan komplexumban összesen 19 megfigyelési ponton vizsgáltak radioaktív anyagokat – írja a Kyodo News.

A szennyvízben lévő trícium mennyisége 15 helyszínen jelentősen meghaladta a fukusimai erőműből kibocsátani tervezett tisztított vízre meghatározott 22 billió becquerel (radioaktív bomlás mértékegysége – a szerk.) éves felső határértéket

– áll az évkönyvben, amely szerint a cinshani erőműből 2022-ben mintegy 202 billió becquerel tríciumot bocsátottak ki.

A japán kormány szerint a fukusimai atomerőmű évente mintegy 2,2 trillió becquerel tríciumot bocsátott ki, mielőtt 2011 márciusában a pusztító földrengést és az azt követő szökőárat követően leolvadt.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség 2023 júliusában jelentést nyújtott be Japánnak, amelyben megállapította, hogy a fukusimai vízkibocsátás megfelel a globális biztonsági előírásoknak, és hozzátette, hogy „elhanyagolható radiológiai hatása lesz az emberekre és a környezetre”.

A fukusimai erőműből kibocsátott kezelt vizet úgy hígítják, hogy a trícium szintje a japán nemzeti biztonsági előírások kevesebb mint egynegyvenszeresére csökkenjen.

Rovatok