Index Vakbarát Hírportál

Elaludtak a pilóták, fél óráig vakon repült az utasszállító

2024. március 10., vasárnap 07:19

A Batik Air indonéziai repülőgépe letért a repülési útvonaláról, miután a pilóta és a másodpilóta is közel fél órára elaludt – írja a Daily Mail. A kiadvány szerint az eset a fedélzeten tartózkodó 153 utas számára végzetes katasztrófához vezethetett volna.

A pilóták számára létfontosságú, hogy a repülőgépet a helyes repülési útvonalon tartsák, mivel azt a légiforgalmi irányítók gondosan feltérképezik, hogy a repülőgép ne keresztezze más repülőgépek útvonalát – jegyzi meg a lap.

A Délkelet-Sulawesi szigetéről a fővárosba, Jakartába tartó gépet a lap szerint olyan pilóta vezette, aki nem pihente ki magát megfelelően, ezért fél órával a gép felszállása után a kapitány engedélyt kért a másodpilótájától, hogy pihenhessen egy kicsit. A másodpilóta átvette a vezetést, azonban rövid időn belül ő is elaludt.

Ezek után a repülésirányító központ megpróbált kapcsolatba lépni a repülőgép pilótáival, sikertelenül. Huszonnyolc perccel az utolsó rögzített adás után a kapitány felébredt, és rájött, hogy a másodpilóta alszik, és a repülőgép nem a helyes repülési útvonalon halad. 

Azonnal felébresztette kollégáját, válaszolt a Jakartából érkező hívásokra, és korrigálta a repülési útvonalat. Az incidens egy sor navigációs hibát eredményezett, de az Airbus A320-as 153 utasa és négy utaskísérője sértetlenül megúszta a két óra 35 perces repülést.

A közlekedési minisztérium „megrovásban részesíti” a Batik Air légitársaságot az incidens miatt – közölte M. Kristi Endah Murni légi közlekedési főigazgató, aki felszólította a légitársaságokat, hogy fordítsanak nagyobb figyelmet a személyzet pihenőidejére.

Vizsgálatot fogunk folytatni, és felülvizsgáljuk az indonéziai éjszakai járatüzemeltetést a Batik Air és az összes járatüzemeltető számára a fáradtsággal kapcsolatos kockázatkezeléssel kapcsolatban

– közölte a főigazgató.

A légitársaság szombaton egy közleményben jelentette ki, hogy a légitársaság megfelelő mennyiségű időt ad a pilóták számára a pihenésre, és „elkötelezett az összes biztonsági ajánlás végrehajtása mellett”. A január 25-i incidensben érintett pilótákat ideiglenesen felfüggesztették a szolgálatból.

A nyomozók nem azonosították a pilótákat, de elmondták, hogy mindketten indonéziaiak, 32 és 28 évesek. Indonézia közlekedési minisztériuma szombaton közölte, hogy vizsgálatot indít a légitársaság ellen.

Rovatok