Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden támogatja Izraelt, de keményen odaszólt Netanjahunak

2024. március 10., vasárnap 19:31

Izrael melletti elkötelezettségét hangoztatta Joe Biden amerikai elnök szombaton az MSNBC amerikai televíziónak adott interjújában, ugyanakkor bírálta Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnököt. Emellett összekeverte Ukrajnát Afganisztánnal és Irakkal.

Joe Biden az MSNBC-nek adott interjú alkalmával ismét felemelte szavát az izraeli hadseregnek (IDF) a Gázai övezet déli részén lévő Rafah ellen tervezett szárazföldi művelete ellen, kiemelve: a műveletet nem indíthatják meg addig, amíg Izrael nem biztosítja a városban összezsúfolódott civilek evakuálását.

Jelenleg Rafahban él a háború előtt mintegy 2,3 milliós Gázai övezet lakosságának több mint a fele.

Joe Biden a művelettel kapcsolatban megfogalmazott bírálata ellenére is Izrael melletti elkötelezettségét hangoztatta, kiemelve, hogy soha nem hagyná magára Izraelt, ugyanakkor bírálta a zsidó állam miniszterelnökét.

„Azt gondolom, több rosszat tett, mint jót” – mondta az amerikai elnök Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökről, az októberben indult gázai háborúban hozott döntéseire utalva.

Joga van megvédeni Izraelt, és joga van folytatni a Hamász elleni műveleteket. Mindazonáltal muszáj nagyobb gondot fordítania a műveletei miatt elveszett ártatlan életekre

– fogalmazott BIden, aki hozzátette, „vannak azért vörös vonalak, a több mint 30 ezer palesztin halála elfogadhatatlan”. Az amerikai elnök szerint Netanjahu voltaképpen Izraelnek árt azzal, ha nem akadályozza meg a civilek halálát, mert a veszteségek „ellenkeznek mindennel, amit Izrael képvisel”. 

Joe Biden már korábban is figyelmeztetett, hogy Izrael elveszítheti a nemzetközi közösség szimpátiáját a gázai civil áldozatok egyre növekvő száma nyomán. Mindeközben az Egyesült Államok közel-keleti és közép-ázsiai műveleteit irányító Középső Parancsnoksága (CENTCOM) bejelentette, további humanitárius segélyt küld a Gázai övezetbe tengeri úton

A Virginia államból induló General Frank S. Besson nevű hadihajó egyelőre a segélyszállítmányok célba juttatásához szükséges, a partra kiépítendő ideiglenes móló felállításához szükséges eszközöket fogja a térségbe szállítani – derült ki a közleményből.

Ukrajna vagy Irak, elszólás vagy beismerés?

Az elnök az interjú egy részében ebben rosszul fogalmazott, és összekeverte Ukrajnát Afganisztánnal és Irakkal, mondván, hogy az USA-nak „nem kellett volna belekeverednie Ukrajnába”.

Marija Zaharova  orosz külügyi szóvivő úgy fogalmazott, hogy 

Azt írják, hogy »Biden összekeverte Ukrajnát Afganisztánnal«. Nem keverte össze. Már nem tudja magában tartani azt, amit mindenki ért, hogy az Egyesült Államok véresen megszégyenítette magát az ukrán projekttel

– véli az orosz diplomata.

Rovatok