Index Vakbarát Hírportál

Újabb sztrájkot hirdet a Lufthansa

2024. március 10., vasárnap 07:08

A Lufthansa légiutas-kísérőinek szakszervezete újabb kétnapos sztrájkot hirdetett Németország két legforgalmasabb repülőterén, Frankfurtban és Münchenben.

A Ver.di szakszervezet keddre és szerdára hirdetett sztrájkot helyi idő szerint hajnal 4 és este 11 óra között. A sztrájk kedden a frankfurti, szerdán pedig a müncheni repülőtérről induló járatokat érinti – írja a BBC.

A sztrájk nemcsak a Lufthansát, hanem annak fapados leányvállalatát, a Cityline-t is érinti. A légitársaság közölte, a munkabeszüntetés valószínűleg mintegy 100 ezer utast érint majd.

A szakszervezet azt követően jelentett sztrájkot, hogy a Lufthansa bejelentette, rekordnyereséget ért el 2023-ban. A Ver.di szakszervezet 15 százalékos béremelést követel a földi személyzetnek tizenkét hónapon belül, valamint 3000 eurós egyszeri infláció-kiegyenlítő bónuszt. 

A Ver.di közölte, sajnálja, hogy nem tudtak megállapodni a Lufthansával, és elnézést kérnek az utasoktól a kellemetlenségekért.

Mint arról az Index is írt, a német légitársaság figyelmeztető sztrájkja szombat reggel ért véget. A földi kiszolgáló személyzet munkabeszüntetése miatt csütörtökön és pénteken is mintegy ezer járatot kellett törölni, és az eredetileg tervezett járatoknak csak tíz-húsz százalékát tudták teljesíteni.

A hamburgi és frankfurti reptereken a repülésbiztonsági alkalmazottak is figyelmeztető sztrájkot tartottak, amely már csütörtökön véget ért. Ezen a két reptéren a sztrájk miatt egyetlen utas sem tudott felszállni a járatokra.

Rovatok