Index Vakbarát Hírportál

A Bundestag alelnöke is kommentálta Ferenc pápa fehér zászlós kijelentését

2024. március 11., hétfő 05:44

Német politikusok is reagáltak Ferenc pápa kijelentésére, miszerint Ukrajnának bátornak kell lennie „a fehér zászlóhoz”, és meg kell kezdenie a béketárgyalásokat Moszkvával.

Katrin Göring-Eckardt, a Bundestag alelnöke a Redaktions Netzwerk Deutschlandnak (RND) nyilatkozva azt mondta Ferenc pápa álláspontját véleményezve, hogy „senki sem akarja jobban a békét Ukrajnánál”. Hozzátette, szerinte Vlagyimir Putyin az, aki azonnal véget vethet a háborúnak, és nem Ukrajna.

Kifejtette, hogy aki azt követeli, hogy Ukrajna egyszerűen adja meg magát, az az agresszornak segít. Békét csak akkor lehet elérni, ha az igazságos, és nem veszélyeztetheti Ukrajna létét és identitását – mondta az alelnök.

Anja Siegesmund német zöldpolitikus úgy vélekedett, a békevágy nem vezethet ahhoz, hogy Oroszország győzzön. „Aki a saját szabadságát védi, annak szüksége van mindazok támogatására, akik most szabadságban élnek” – folytatta.

Marie-Agnes Strack-Zimmermann (FDP), a Bundestag védelmi bizottságának elnöke a Funke Mediengruppe nevű újságnak a fehér zászlós hasonlatra így reagált:

Mielőtt az ukrán áldozatok kitűznék a fehér zászlót, a pápának hangosan és félreérthetetlenül fel kellene szólítania a brutális orosz elkövetőket, hogy vegyék le kalózzászlójukat, a halál és a sátán szimbólumát.

Frenc pápa és a „fehér zászló”

A minap írtunk róla az Indexen, hogy Ferenc pápa egy svájci televíziónak adott interjúban kijelentette: Ukrajnának elég bátornak kell lennie a „fehér zászlóhoz”, és tárgyalnia kellene a két év zajló háború lezárásáról. Ez volt az első alkalom, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatban a pápa a „fehér zászló”, illetve a „vereséget szenved” kifejezéseket használta, bár a múltban is hangoztatta a tárgyalások szükségességét.

A vatikáni sajtószolgálat vezetője, Matteo Bruni azt mondta , hogy a pápa nem a megadásra, hanem a béketárgyalások megkezdésére utalt.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter az X-en tett bejegyzésében reagált Ferenc pápa kijelentésére. „A legerősebb az, aki a jó és a rossz közötti harcban a jó oldalára áll ahelyett, hogy megpróbálná őket egy kalap alá venni, és »tárgyalásokat« szorgalmazna. (...) A mi zászlónk sárga és kék színű. Ez az a zászló, amelyért élünk, meghalunk és győzünk. Soha nem fogunk más zászlót kitűzni” – írta az ukrán külügyminiszter, és reményét fejezte ki, hogy a pápa apostoli látogatást tesz Ukrajnában.

Az ukrán görögkatolikus egyház feje, Szvjatoszlav Sevcsuk is kommentálta Ferenc pápa szavait.

Ukrajna megsebesült, de legyőzhetetlen. Ukrajna kimerült, de állni fog. Higgyék el, senki sem gondol arra, hogy megadja magát, még azokon a helyeken sem, ahol ma is folynak a harcok. Hallgassák meg népünket Herszonban, Zaporizzsjában, Odesszában, Harkivban, Szumiban

– mondta Szvatoszlav Sevcsuk.

Rovatok