Index Vakbarát Hírportál

Semmivel sem pótolhatók a tenger fenekén futó adatkábelek

2024. március 11., hétfő 07:58

Egy, az InfoRádiónak nyilatkozó szakértő szerint a tenger fenekén futó adatkábelek pótolhatatlanok, mivel semmi sem képes ilyen sebességgel és olyan minőségben adatokat továbbítani.

Az Indexen beszámoltunk róla, hogy elvágtak legalább három, a Vörös-tenger alatt futó adatkábelt, melyek fontos részei a globális internet- és kommunikációs hálózatnak. A jelentések szerint az Afrika, Ázsia és a Közel-Kelet irányába tartó adatforgalom 25 százalékát érinti a kábelszakadás. Az adatkábelek elvágását egyes értesülések szerint a húszi lázadók hajthatták végre, akik viszont a brit és az amerikai katonai műveleteket tették felelőssé a rongálásért.

Gerhátné Udvary Eszter, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Informatikai Karának oktatója az InfoRádióban elmondta, hogy optikai kábelek nélkül internetelérés sem lenne, mivel „nincs még egy olyan technológia, ami ilyen mennyiségű adatot, ilyen távolságra, ilyen jó minőségben képes lenne továbbítani”.

Hozzátette, hogy ezek a kábelek akár 20400 terabit per másodperc sebességű adatátvitelre is képesek.

Ezek a tenger alatti kábelek a távközlési hálózatok autópályái, pótolhatatlan egy ilyen kiesése. Nincs más versenyképes technológia, ami ekkora mennyiségű adat továbbítására alkalmas lenne. Ez hatalmas előnye, de egyben a hátránya is, mert ez teszi a hálózatot sérülékennyé

– fogalmazott Gerhátné Udvary Eszter.

A szakember analógiája szerint egy optikai kábel kiesése hasonló, mint mikor baleset történik az M7-es autópályán, és a forgalmat átterelik a 7-es útra. Mivel az kevesebb autót bír el, lesznek olyanok, akik késve fogják elérni céljukat.

Gerhátné Udvary Eszter az InfoRádiónak adott teljesen interjúja ide kattintva érhető el.

Rovatok