Index Vakbarát Hírportál

Öngyilkos merényletre készült három palesztin férfi Olaszországban

2024. március 11., hétfő 17:27

Matteo Piantedosi olasz belügyminiszter hétfőn közölte, hogy öngyilkos merényletre készülő palesztin férfiakat tartóztattak le Olaszországban.

Polgári és katonai célpontok ellen készült öngyilkos merényletre az a három palesztin férfi, akit az olasz terrorizmusellenes hatóságok letartóztattak – számolt be az MTI.

A gyanúsítottak közösségi oldalakon toboroztak híveket, terrorista csoportokat éltettek és már elkövetett merényleteket ünnepeltek. Mint kiderült, menekültként humanitárius okokból kiadott tartózkodási engedéllyel tartózkodtak Olaszországban 2017 óta.

A három férfit a közép-olaszországi L'Aquila városában fogták el. Január utolsó napjaiban vették őket őrizetbe, de a hatóságok csak most hozták nyilvánosságra. Nemzetközi terrorista tevékenység és a demokratikus rend megdöntésére irányuló cselekmények vádjával tartóztatta le őket L'Aquila rendőrsége, az államügyészi hivatal, valamint a Maffia- és Terrorizmusellenes Nyomozóigazgatóság (Digos) egy közös akció keretében.

Izrael az egyik 37 éves palesztin férfi, Anan Yaeesh kiadatását kérte, akit az izraeli hatóságok azzal vádolnak, hogy a Tulkram Brigád palesztin fegyveres csoport gyorsbeavatkozású egységének egyik finanszírozója. A palesztin férfi olasz védőügyvédei fellebbezéssel éltek, mert szerintük Izraelben védencüket embertelen és megalázó bánásmódban részesíthetik, és nem kizárt hogy kínzásnak is alávetik.

A 2022 óta tevékeny Tulkram Brigád az ismertebb Al-Aksza Mártírjainak Brigádja szervezetből nőtte ki magát. Utóbbit az Európai Unió 2023-ban terrorista szervezetnek nyilvánította.

Rovatok