Index Vakbarát Hírportál

Portugália: érdeklődés hiányában a jobboldali áttörés elmaradt

2024. március 11., hétfő 07:57

Március 10-én tartottak előrehozott parlamenti választásokat Portugáliában, ahol a választások esélyese a 2015 óta ellenzékben lévő jobbközép Szociáldemokrata Párt (PSD) által vezetett jobbközép szövetséges volt, ugyanakkor a vártnál sokkal szorosabb lett az eredmény. A szavazók jelentős része fordult el a korrupciós botrányokba kerülő Szocialista Párttól (PS), de akár a választást is megnyerhette Antonio Costa egykori pártja.

Minden az utolsó négy mandátum kiosztásán fog eldőlni a portugál választásokon, miután a vártakhoz és az exit pollhoz képest sokkal szorosabb lett a korrupciós botrányokba kerülő szocialista kormány lemondása miatt kiírt előrehozott választás eredménye Portugáliában.

Az exit pollokkal ellentétben a 230 fős portugál parlamentben a belföldi szavazatok szerint mindössze csak egy nagyon szűk többséggel a 2015 óta ellenzékben lévő jobbközép Szociáldemokrata Párt (PSD) és vele együtt induló konzervatív pártok közös listája, a Demokratikus Szövetség (AD) nyerte meg a választásokat, ugyanakkor a három pártból álló szövetségnek mindössze kettővel több képviselőjük van, mint az inkumbens balközép Szocialista Pártnak (PS).

Azaz minden az utolsó 4, a külhoni portugálok után kiosztott mandátum sorsától függ.

A szavazatok 99,01 százalékos feldolgozottságánál a 226 kiosztott mandátum szerint 8 lista jutott be a parlamentbe. A 31 belföldi választói körzet szerint így fog kinézni a választások után a parlament – mint fentebb jeleztük, ebben még nincs benne az Európában élő, illetve a világ többi országában élő portugálok után kiosztott 2–2 mandátum.

A legutóbbi, két évvel ezelőtt rendezett választáson a külföldi szavazatokból hármat a PS, egyet a PSD csípett meg – vélhetően idén a külföldi mandátumokat megosztja egymás között a két mainstream párt a PS rendkívüli visszaesése miatt.

Aprócska jobboldali győzelem

A legtöbb mandátummal vélhetően a Luis Montenegro vezette jobboldali pártszövetség fog rendelkezni. Az est folyamán győzelmi beszédében Montenegro elmondta, biztos abban, az elnök őt kéri majd fel kormányalakításra, majd hozzátette,

Mindig azt mondtam, hogy a választásokat az nyeri, aki eggyel több szavazatot kap, mint a többi jelölt

– amivel egyben be is árazta, hogy ez nem egy határozott győzelem.

A három exit poll alapján még jobb eredményre számíthatott a PSD pártelnöke, azok alapján ugyanis 83–91 képviselői helyre számíthatott a szövetség, amit a szocialisták 69–77 mandátummal követtek, azonban ehhez képest sokkal szorosabb lett az eredmény az előzetesen vártaknál.

Montenegróéknak csak abban az esetben lenne meg a parlamenti többség, ha összeállnának a szélsőjobboldali Chegával, amit a választási kampányban és az eredményváróján is ellenzett.

Jelenleg így a legvalószínűbb, hogy kisebbségi kormányzás jöhet. A kormányában kirobbant korrupciós botrányok miatt lemondó Antonio Costát a PS élén követő Pedro Nuno Santos még korábban azt ígérte, hogy amennyiben a legtöbb szavazatot a jobbközép pártszövetség szerzi, akkor pártja a parlamentben megszavazná Montenegro kormányát, amennyiben annak a szélsőjobb nem része – ugyanakkor arról nem beszélt, mi történne mandátumegyenlőség esetén.

Erre utalva Montenegro arról beszélt, a választók szerinte egyértelmű üzenetet küldtek, hogy kormányváltást és szakpolitikai változásokat szeretnének, emellett pedig a parlamenti pártok között nagyobb együttműködést és dialógust várnának el.

A mostani választás után egyébként Portugália legtöredezettebb parlamentje alakulhat majd meg. Legutóbb még az António de Oliveira Salazar fasiszta diktatúrája utáni első tiszta és szabad választásokon volt ilyen megosztott a parlament 1975-ben, illetve tíz évvel később 1985-ben – előbbinél a választásokat megnyerő PS-es Mário Soares alakított kisebbségi kormányt, viszont akkor a szocialisták határozottabb győzelmet szereztek, míg utóbbinál a PSD, aminek kormánya két éven belül meg is bukott.

Ellenzéki politizálásra készül a PS

Annak ellenére, hogy a szocialisták vereséget szenvedtek, és az este folyamán miniszterelnök-jelöltjük, Pedro Nuno Santos viszonylag elégedett lehetett, hiszen senki sem várt ilyen szoros eredményt – még az is elképzelhető, hogy mandátumegyenlőség lesz a vége.

Santos az este folyamán tartott beszédében elismerte a vereséget és kijelentette, pártjával fogják vezetni az ellenzéket, emellett pedig a PS baloldali szárnyához tartozó Santos kijelentette, hogy megújítják a pártot és megpróbálják visszaszerezni a belőlük most kiábránduló szavazókat.

Egy kisebbségi baloldali kormány ötletét elvetette, mondván, azt a jobboldal biztosan nem támogatná, ezenkívül a harmadik helyre befutó szélsőjobboldali Chega kapcsán kijelentette, „április 25-e óta mindig, fasiszmus soha többé” – utalva az 1975-ös szegfűs forradalomra, ami elsodorta a még Salazar által alapított Estado Novo rezsimet (jelentése új állam).

Így jelenleg a legnagyobb kérdés a választás után az, Santosszal az élén a PS milyen utat választ.

Elfogadva Montenegro ajánlatát, és a két mainstream párt együttműködik, vagy pedig ehelyett a további polarizációra törekedve próbálja ismét népszerűbbé tenni a pártját, hogy aztán majd a következő választás után ők alakíthassanak kormányt.

Az est egyetlen valódi boldog embere: André Ventura és a szélsőjobb

Annak ellenére, hogy a szélsőjobboldali Chegával mindenki kizárta az együttműködés lehetőségét, André Ventura elégedetten nézhette, ahogy pártja újabb és újabb mandátumokat szerez.

A mindössze 2019-ben alapított párt ugyanis abban az évben még csak 1 mandátumot szerezett, 2022-ben már 12-t, most pedig ezt megnégyszerezve 48-at, több mint 1,1 millió szavazatot szerezve.

Ez az elégedettség győzelmi beszédében is visszaköszönt, ahol a szélsőjobboldali Ventura kijelentette,

A portugálok akarata egyértelmű. Az AD többséget kért, de ezt nem szerezte meg, míg a Chega arra kérte az embereket, hogy legyünk a rendszer központi eleme, amit el is értünk

– fogalmazott a pártelnök, aki e gondolatát végül arra futtatta ki, hogy a választók egy olyan jobboldali kormányt szeretnének, aminek a Chega is tagja.

A szegfűs forradalomra utalva elmondta, hogy a mostani választás történelmi, szerinte pártjának ugyanis sikerült leszámolni azzal, ahogy a forradalom után a politikai intézményeket és a gazdaságot „szélsőbaloldali erők elfojtsák és dominálják”.

Ugyanakkor mint írtuk, nem valószínű, hogy kormányra kerülnének.

Montenegro már korán kijelentette, nem kíván együttműködni a többek között szexuális bűnözők kémiai kasztrálásával kampányoló Venturával, így csak abban az esetben lehetnének a kormány részei, ha Santos és a PS nem hajlandó a kormány beiktatását megszavazni.

(Borítókép: Luis Montenegro, a portugál Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Demokratikus Szövetség (AD) vezetője beszél a parlamenti választások eredményét követően Lisszabonban, Portugália 2024. március 11-én. Fotó: Stringer / Anadolu / Getty Images)

Rovatok