Index Vakbarát Hírportál

Újabb baleset történt egy Boeing-hiba miatt, sokan megsérültek

2024. március 11., hétfő 13:07

Legalább 24 ember megsérült, miután egy „műszaki hiba″ erős lökést okozott a LATAM Airlines Sydney-ből Aucklandbe tartó járatán helyi idő szerint hétfő délután. A repülőgép egy Boeing 787-9 Dreamliner volt –jelentette a helyi sajtó.

A baleset legalább 50 embert érintett, kéttucatnyian könnyebben megsérültek, egy ember pedig súlyos sérülést szenvedett – jelentette az új-zélandi Hato Hone St. John mentőszolgálat.

„A repülőgép az aucklandi reptéren a tervezett időpontban ért földet. A baleset néhány utast és fedélzeti munkatársat érintett. Ők azonnali segítséget kaptak, a repülőtér egészségügyi személyzete a szükséghez mérten megvizsgálta, majd ellátta őket” – közölte az újságírókkal a LATAM szóvivője.

Az egyik utas arról számolt be, hogy a gép hirtelen zuhanásnak indult, majd az utasok kirepültek a helyükről, esetenként pedig a plafonnak ütköztek – írja a The Guardian. A The New Zealand Herald című lap jelentése szerint a repülőgép egy Boeing 787-9 Dreamliner volt, a járatszáma pedig LA800. A gép az eredeti menetrend szerint Sydney-ből Aucklandbe repült, majd onnan a chilei fővárosba, Santiago de Chilébe indult volna tovább – adta hírül az MTI.

Súlyos hibák jelentkeznek a Boeing gépein

Mint írtuk, az United Airlines Japánba tartó Boeing 777-es repülőgépe csütörtökön kényszerleszállást hajtott végre Los Angelesben, miután felszállás közben elvesztette a gumiabroncsát San Franciscóban. 

A Ryanair légitársaság március elején jelentette be, hogy kénytelen megritkítani nyári járatait, mivel nem fog megfelelő mennyiségű Boeing repülőgépet kapni a tervezett menetrend fenntartásához.

A Boeing egy korábbi vezetője, Ed Pierson februárban azt mondta, hogy „semmiképpen sem” repülne a 737 Max repülőgépek egyikével, mivel a repülőgépgyártó fokozott ellenőrzésnek néz elébe egy vészkijáratpanel kirobbanása után.

Többek között lehulló alkatrészek, kiszakadó vészkijáratpanel miatt kialakult bizalmi válságot kénytelen kezelni a Boeing. A vállalat azóta küzd a szabályozó hatóságok, a légitársaságok és az utasok megnyugtatásáért, hogy egy vadonatúj 737 Max 9 típusú repülőgép a múlt hónapban kényszerleszállást hajtott végre.

Február 5-én az Oregon állambeli Portlandből repült volna Ontarióba az Alaska Airlines egyik gépe, azonban röviddel az indulás után visszafordulni kényszerült, mivel kiszakadt a repülőgép egyik ablaka. Nem sokkal később újabb problémát találtak a Boeing 737 Max repülőgépek gyártásakor, ami arra kényszerítette a vállalatot, hogy átalakítson mintegy 50, még le nem szállított gépet.

Rovatok