Index Vakbarát Hírportál

A Spar megtámadta a kormány különadóját

2024. március 11., hétfő 19:15

Az osztrák Spar szupermarketlánc bepanaszolta a magyar kormányt az Európai Uniónál a magyarországi különadó miatt.

Az osztrák Spar szupermarketlánc azzal vádolja a magyar kormányt, hogy az emelkedő élelmiszerárak csökkentése érdekében megsértette az uniós jogot, és felszólította Brüsszelt, hogy avatkozzon be a működését érintő „pusztító” hatások enyhítése érdekében – írja a Financial Times.

A szupermarketlánc szerint a magyar kormány által 2022-ben bevezetett különadó diszkriminatív, és számos uniós jogszabályt sért, többek között az áruk szabad mozgására vonatkozót.

A kormány intézkedései, amelyek között szerepel a külföldi tulajdonú kiskereskedők bevételeit célzó 4,5 százalékos adó, valamint az alapvető élelmiszerek egy sorának árcsökkentésére vonatkozó előírás, annak ellenére is érvényben maradtak, hogy az inflációs ráta jelentősen csökkent.

A panasz szerint a kormány beavatkozása mintegy 90 millió euróval növelte a Spar költségeit, és 2023-ban közel 50 millió eurós veszteséget okoz az ottani vállalkozásnak.

A Spar panasza szerint a kormány intézkedései felborítják a kereslet és a kínálat egyensúlyát a mezőgazdasági és élelmiszerpiacon; diszkriminatív módon lehetővé teszik a kis, független kiskereskedők és a franchise-hálózat tagjai számára, hogy elkerüljék az ilyen veszteségeket azzal, hogy akciós vagy csökkentett áron vásárolnak a nagy integrált kiskereskedőktől.

Az Európai Bizottság nem kívánt nyilatkozni. Az unió végrehajtó szerve dönthet úgy, hogy kivizsgálja a panaszt, ami végső soron azt eredményezheti, hogy a magyar kormánynak változtatnia kell politikáján.

A magyar kormány nem reagált a Financial Times megkeresésére.

Rovatok