Index Vakbarát Hírportál

Szalay-Bobrovniczky Kristóf a szlovén védelmi miniszterrel tárgyalt

2024. március 11., hétfő 17:17

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter hétfőn Ljubljanában tárgyalt Marjan Sarec szlovén védelmi miniszterrel.

A Honvédelmi Minisztérium tájékoztatása szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf a szlovén védelmi miniszterrel történt találkozója után kijelentette, hogy „keresni kell az együttműködési lehetőségeket, és erősíteni kell a védelmi kapcsolatainkat térségünk biztonságának megőrzése érdekében” – adta hírül az MTI.

A miniszter szerint több területen is szoros kapcsolat fűzi össze Magyarországot Szlovéniával, és nem kivétel ez alól a katonai-védelmi terület sem. Kiemelte, hogy a szomszédok számíthatnak egymásra: Magyarország immár 10 éve látja el Szlovénia légterének védelmét az olasz légierővel közösen. 

Szalay-Borbovniczky Kristóf szerint szomszédos országokként hasonló kihívásokkal kell szembenéznie Szlovéniának és Magyarországnak. A miniszter hozzátette, hogy az Európai Unió és a NATO mellett az országok kiemelt közös szövetségének tartják a Közép-európai Védelmi Együttműködésben (CEDC) történő részvételt.

Mint írták, a megbeszélésen a miniszterek megvitatták az ukrajnai háború fejleményeit, Szalay-Bobrovniczky Kristóf pedig kiemelte, Magyarország álláspontja nem változott, szerinte a fegyverek és a lőszer küldése csak a háború meghosszabbítását jelenti, ezért Magyarország továbbra sem küld sem fegyvert, sem lőszert a háborúba.

A  magyar és a szlovén miniszterek hétfőn közösen avatták fel az első világháborúban, a szlovéniai Tolmin területén, a III. isonzói csata során hősi halált halt Czant Emil százados emlékművét.

Rovatok