Index Vakbarát Hírportál

Svájc háborús bűnök miatt pert indít a szíriai elnök nagybátyja ellen

2024. március 12., kedd 15:10

A svájci főügyészség kedden bejelentette, hogy háborús bűnök és emberiesség ellen elkövetett bűncselekmények vádjával bírósági eljárást indít Rifát el-Aszad, Bassár el-Aszad szíriai elnök nagybátyja ellen.

A főügyészség bejelentése szerint a svájci büntetőbíróság vádat emelt Rifát el-Aszad ellen, mert felelős emberölések, kínzások, kegyetlen és embertelen bánásmód, valamint jogellenes elzárások elrendeléséért 1982 februárjában Hamában – írja az MTI. 

A most 86 éves Rifát el-Aszad a néhai Háfez Asszad szíriai elnök öccse. 1982 februárjában ő irányította a katonai erőket a Muszlim Testvériség iszlamista szervezet által Hamában indított kormányellenes felkelés leverésénél, amiben több ezer ember halt meg. Ebben játszott szerepéért Rifát el-Aszad a hamai mészárosként híresült el.

Rifát el-Aszad következetesen tagadja felelősségét a hamai vérengzésben. A svájci ügyészek vádirata értelmében a szíriai fegyveres erők és az iszlamista felkelők közti összecsapásnak nagyjából 3 ezer és 60 ezer közötti halálos áldozata lehetett, többségük civil volt.

Aszad az 1980-as évek második felétől főleg franciaországi emigrációban élt, miután megvádolták, hogy megpróbálta megdönteni Háfez Asszad hatalmát. 2021-ben tért haza Szíriába, miután Franciaországban elítélték és elmenekült a börtönbüntetés elől.

Rovatok