Index Vakbarát Hírportál

Kamikazedrónok gyártásába kezd Bosznia-Hercegovina

2024. március 13., szerda 14:43

Bosznia-Hercegovina be akarja bizonyítani, hogy van olyan erős és fejlett a hadserege, mint a szomszédos Szerbiáé, úgyhogy kamikazedrónok gyártásába kezd. A drónokat exportra készítik, így a szerbek orosz harci eszközeitől eltérően ők NATO-szabványoknak megfelelő, fejlett drónokat készítenek majd.

Katonai kamikazedrónok gyártásába kezd Bosznia-Hercegovina két héten belül – közölte Zukan Helez, az ország szövetségi kormányának védelmi minisztere szerdán. Az MTI szerint a politikus a Federalna TV műsorában kiemelte: „a boszniai hadiipar bármely szomszédos országéval versenyre kelhet”. Az elkészült drónokat exportálják, így jelentős bevétel származhat belőlük.

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy a szerb köztársasági elnök nemrég arról beszélt, Szerbia hamarosan ötezer kamikazedrónt fog gyártani. Zukan Helez szerint viszont Bosznia-Hercegovina hadiipara olyan erős, hogy Szerbiánál előbb,

már 15 napon belül elkezdheti a pilóta nélküli repülőeszközök gyártását.

A boszniai szövetségi védelmi miniszter kitért arra is, hogy a szomszédos országok igyekeznek akadályokat gördíteni a boszniai hadsereg fejlesztésének útjába, ennek ellenére a fegyveres erőket a legkorszerűbb eszközökkel fogják felszerelni.

Zukan Helez szerint a belgrádi állításokkal szemben nem Szerbia rendelkezik a legnagyobb haderővel a térségben, a szerb hadsereg ugyanis jelentős mértékben korszerűtlen orosz harci eszközöket használ. Bosznia-Hercegovina ezzel szemben a korszerű, a NATO-tagországok szabványainak megfelelő technológiát részesíti előnyben.

A bosznia-hercegovinai hadseregben mintegy tízezer hivatásos katona, ötezer tartalékos és ezer polgári alkalmazott szolgál. A hivatalos adatok szerint 2014 és 2023 közötti időszakban az ország csupán 15 millió dollárt (5,5 milliárd forint) fektetett fegyverekbe és katonai felszerelésbe.

Ahogy arról beszámoltunk az Indexen, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke már azért kampányol, hogy indítsák meg Bosznia-Hercegovina felvételi eljárását az Európai Unióba.

Rovatok