Index Vakbarát Hírportál

Az amerikai képviselőház elfogadta a TikTok kitiltásáról szóló törvényjavaslatot

2024. március 13., szerda 16:57

A képviselőház elsöprő többséggel fogadta el a TikTok Egyesült Államokból történő kitiltását lehetővé tévő törvényjavaslatot, és már presszionálják is a szenátust, hogy minél előbb hagyják jóvá ők is. A TikTok kiakadt a hír hallatára, a szakértő szerint pedig akár világszintű trendet is indíthat az amerikai indítvány.

A képviselőházi törvényhozók elfogadták a törvényjavaslatot, amely betilthatja a TikTokot az amerikai felhasználók számára. Egyelőre nem világos, mi lesz az intézkedés sorsa a szenátusban.

A szavazáson a törvényt 352–65 arányban fogadták el, 15 republikánus és 50 demokrata ellenszavazattal. 

A törvényjavaslat kitiltaná a TikTokot amerikai alkalmazásboltokból, hacsak a közösségi médiaplatformot – amelyet nagyjából 170 millió amerikai használ – le nem választják kínai anyavállalatáról, a ByteDance-ről.

Mike Johnson, a képviselőház elnöke szerdán közleményben sürgette a szenátust, hogy hagyja jóvá a képviselőház által elfogadott törvényjavaslatot, amely betilthatná a TikTokot az Egyesült Államokban.

Az olyan alkalmazások, mint a TikTok, lehetővé teszik a Kínai Kommunista Párt számára, hogy káros tartalmakat közvetítsen a fiataljainknak, és rosszindulatú tevékenységeket folytasson, mint például az amerikaiak tartózkodási helyének, vásárlási szokásainak, kapcsolatainak és érzékeny adatainak begyűjtése

– véli Johnson. „A mai kétpárti szavazás demonstrálja a kongresszus ellenállását a kommunista Kína amerikaiak elleni kémkedési és manipulációs kísérleteivel szemben, és jelzi elszántságunkat ellenségeink elrettentésére” – fogalmazott Johnson a közleményben. „Sürgetem a szenátust, fogadja el ezt a törvényjavaslatot, és küldje el az elnöknek, hogy aláírhassa törvényt” – tette hozzá.

Steve Scalise, a képviselőház többségi vezetője ünnepelte a TikTok-törvényjavaslat elfogadását, és lekicsinyelte azokat az aggodalmakat, amelyek szerint a népszerű alkalmazás elleni fellépés árthat a republikánusoknak novemberben.

Scalise szerint a fiatalok nem ismerik fel, hogy az alkalmazás miatt mennyi adatuk van veszélyben, ezért a törvényjavaslat extra védelmet biztosít számukra.

Így reagált a TikTok

A szerdai képviselőházi szavazásról szóló nyilatkozatában a TikTok közölte, hogy most minden figyelme az amerikai szenátusra irányul, ahol a jogszabály sorsa még nem világos. A TikTok a képviselőházi törvényhozóknak a törvényjavaslat gyorsított elfogadásával kapcsolatban elmondta, hogy a múlt héten zárt ajtók mögött tartottak tájékoztatót a képviselőknek, és az alkalmazás nemzetbiztonsági aggályaira hívták fel a figyelmet.

Ez a folyamat titkos volt, és a törvényjavaslatot egyetlen okból akarták keresztülvinni: ez egy kitiltás

– mondta a TikTok szóvivője a közleményben. „Reméljük, hogy a szenátus figyelembe veszi a tényeket, meghallgatja a választóit, és felismeri a gazdaságra, a 7 millió kisvállalkozásra és a szolgáltatásunkat használó 170 millió amerikaira gyakorolt hatást” – áll a közeleményben.

Milyen hatása lehet a világra?

„Egy amerikai TikTok-tilalom radikális precedenst teremthet a közösségi média szabályozására világszerte” – véli Georgios Samaras, a londoni King's College közpolitikai adjunktusa.

A CNN-nek nyilatkozva Samaras azt mondta, hogy a tiltás „merész politikai lépés” lenne, amely nemcsak a TikTokot, hanem más közösségi médiaplatformokat is érinthet.

Ez megnyitja az utat egy nagyon konkrét fókusz felé. Ahelyett, hogy szabályoznánk a közösségi médiaplatformokat, egyszerűen megszabadulnánk tőlük

–mondta.

A TikTokot már most is korlátozták a kormányzati eszközökön több nyugati országban, köztük az „öt szem hírszerző csoporthoz” tartozó országokban – az Egyesült Államokban, az Egyesült Királyságban, Kanadában, Új-Zélandon és Ausztráliában –, valamint az Európai Bizottság és a NATO alkalmazottai számára.

„Bármi lehetséges, ha más országok reakcióit nézzük, amennyiben az Egyesült Államok utat mutat. Mert ez lesz az első ilyen lépés a nyugati világban” – tette hozzá Samaras.

(Borítókép: Emberek TikTokot támogató táblákat tartanak az amerikai Capitolium épülete előtt 2024. március 13-án Washingtonban. Fotó:  Anna Moneymaker / Getty Images)

Rovatok