Index Vakbarát Hírportál

Olyan erős földrengés volt Montenegróban, hogy Magyarországon is érezni lehetett

2024. március 14., csütörtök 07:48

Közepes, 5,4-es erősségű földrengés rázta meg csütörtökön Montenegró és Bosznia-Hercegovina határvidékét. A földmozgást Magyarországon Pécsett és Budapesten a magasabb épületszinteken is érezni lehetett.

Magyar idő szerint csütörtökön, hajnali 4 óra 6 perckor 5,4-es magnitúdójú földrengés volt Montenegróban.

A földmozgást Magyarországon Pécsett és Budapesten a magasabb épületszinteken is érezni lehetett. Károkról eddig nem érkezett bejelentés – ismertette a katasztrófavédelem a Földfizikai és Űrtudományi Kutatóintézet Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának közleményét. 

A földrengés epicentruma Montenegró nyugati részén volt, mintegy harminc kilométerre Niksicstől és 25 kilométerre a boszniai Bilecától. A rengés fészke 14 kilométeres mélységben helyezkedett el, amelyet Szarajevóban és Podgoricában is érezni lehetett – adta hírül az MTI. 

A montenegrói hatóságok nagyobb károkról vagy sérültekről egyelőre nem tudnak.

A Nyugat-Balkánon nem ritkák a kisebb földrengések, jelentősebb károkat azonban nem szokott okozni a földmozgás. A térségben legutóbb 2022 áprilisában volt 5,7-es erősségű rengés, akkor többen megsérültek, egy ember meg is halt. A közelmúlt legerősebb rengése a Nyugat-Balkánon 2020. december 28-án és 29-én Horvátországban volt, az 5,2-es, valamint 6,3-es erősségű földmozgások Petrinja és Sziszek közelében hét halálos áldozatot és 28 sérültet követeltek.

A horvát fővárost, Zágrábot 5,3 erősségű földrengés rázta meg 2020 márciusában, amely jelentős károkat okozott. Albániában több mint 50 ember halt meg egy 6,4-es erősségű földrengésben 2019 novemberében, míg Szkopjében 1963-ban volt akkora mértékű földrengés, hogy a macedón főváros több mint háromnegyede romba dőlt, és több mint ezren életüket vesztették. A 6,9-es erősségű rengést követően az egész várost újjáépítették.

Rovatok