Index Vakbarát Hírportál

Üzent a TikTok-vezér az amerikai felhasználóknak: védjétek meg a jogaitokat!

2024. március 14., csütörtök 15:16

Miután az Egyesült Államokban a képviselőházi törvényhozók elfogadták az amerikaiak számára a TikTokot betiltó törvényjavaslatot, a közösségi platform vezérigazgatója azt üzente a felhasználóknak: hallassák hangjukat, és tiltakozzanak az intézkedés ellen.

„Védjétek meg alkotmányos jogaitokat” – fogalmazott a szerdán közzétett online üzenetében Shou Zi Chew. „Gondoskodjatok róla, hogy a hangotok meghallgatásra találjon.

Az Egyesült Államokban élő 170 millió Tiktok-felhasználó továbbra is meg kell hogy tudja osztani történeteit a platformon a rokonokkal, a barátokkal és a szenátorokkal is” – mondta.

Mint beszámoltunk róla, szerdán az amerikai képviselőház nagy többséggel megszavazta a kínai internetes óriásvállalatot, a Bytedance-t leányvállalata, a TikTok eladására kényszerítő törvényt.

Ellenkező esetben betilthatják a sikeres videoplatformot. A Bytedance-t azzal gyanúsítják, hogy hozzáférést biztosíthat a Kínai Kommunista Pártnak a felhasználói adatokhoz.

Már a szenátus előtt van az ügy

A képviselőház után az amerikai szenátus dönt az ügyben. A TikTok vezetője ezért felhívást intézett a felhasználókhoz, hogy lépjenek kapcsolatba szenátoraikkal.

Reméljük, hogy a szenátus meghallgatja a választóit, és felismeri a gazdaságra, a 7 millió kisvállalkozásra és a szolgáltatásunkat használó 170 millió amerikaira gyakorolt hatást

– áll a TikTok közleményében.

Néhány befolyásos szenátor már felszólalt a törvényjavaslat ellen. A Fehér Hár már jelezte, hogy Joe Biden elnök alá fogja írni a törvényt ha mindkét ház elfogadja. Peking a „zsarnoki magatartás” jeleként értékelte az amerikai lépést és utalást tett rá, hogy az „elkerülhetetlenül bajba fogja sodorni az Egyesült Államokat”.

Ez megnyitja az utat egy nagyon konkrét fókusz felé. Ahelyett, hogy szabályoznánk a közösségi médiaplatformokat, egyszerűen megszabadulnánk tőlük

–értékelte a CNN-nek nyilatkozó szakértő, Georgios Samaras, a londoni King's College közpolitikai adjunktusa.

A republikánus volt elnök és valószínű elnökjelölt, Donald Trump is a héten a Tiktok betiltása ellen emelt szót, ami azonban hátraarcot jelent korábbi álláspontjához képes. Elnöksége idején még az alkalmazás feletti felügyelet elvételét szorgalmazta a Bytedance-től.

A TikTok használatát adatvédelmi aggályok miatt már betiltották a vállalati mobiltelefonokon az Egyesült Államokban– írja az MTI. Az alkalmazás országos betiltására irányuló korábbi kezdeményezések azonban nem vezettek eredményre.

A TikTok a használati idő tekintetében már rég megelőzte a versenytársakat, például a Facebookot és az Instagramot. A TikToknak világszerte több mint egymilliárd felhasználója van.

Rovatok