Index Vakbarát Hírportál

Ceausescut idézett a román miniszter, a lemondását követelik

2024. március 15., péntek 09:16

Nagy politikai botrányt okozott Florin Barbu szociáldemokrata párti (PSD) román mezőgazdasági miniszter, miután egy interjúban Nicolae Ceausescu kommunista diktátort idézte.

A tárcavezetőt a Duna-deltában található nádassal kapcsolatos vitatott döntésről kérdezték, amely révén egy mocsaras területet legelővé nyilvánítottak, írja a Krónika. Szó szót követett, majd Barbu a következő mondattal rukkolt elő:

Nem akarok túlozni, elnökünk, Nicolae Ceausescu úr nem hiába mondta, hogy a nádas Románia zöld aranya.

Az Euronews romániai kiadásánál dolgozó riporter erre felkapta a fejét, majd azt mondta, minimum furcsa, hogy Ceausescu kijelentését hozza fel érvként. A miniszter azonban nem állt le, és folytatta a gondolatmenetét.

„Igen, az elnökünk nagyon világosan megmondta, hogy ez Románia zöld aranya. Nem hiszem, hogy ezt mondta volna, ha nem lenne igaz. És szerintem igaz, és egyetértek vele” – hangsúlyozta Barbu, aki talán bele sem gondolt, hogy szavaival mekkora politikai vihart kavarhat a román közéletben.

A kijelentés miatt a PSD-vel koalícióban kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) parlamenti képviselője, Gigel Stirbu a miniszter lemondását követelte.

Szerinte Barbu legutóbbi kijelentései megdöbbentettek és felháborítottak mindenkit, aki hallott vagy olvasott róluk.

„Barbu úr Nicolae Ceausescu egykori diktátort idézte, hogy megindokolja döntését, miszerint a Duna-delta nádasait legelővé kell nyilvánítani. Nyilvánvaló, hogy a kommunista párt követőjének nincs helye egy minisztérium élén, és mindenekelőtt nincs erkölcsi vagy politikai tekintélye ahhoz, hogy Nicolae Ceaușescura hivatkozzon, egy diktátorra, aki annyi szenvedést és elnyomást hozott a román nép számára” – írta Stirbu a közösségi oldalán.

A Krónika felelevenítette, hogy Barbu február 20-án felmentette tisztségéből a Mezőgazdasági Kifizetések és Intervenciók Ügynökségének (APIA) vezetőjét, a liberális Ionut Luput. A G4Media forrásai szerint Lupu néhány hete panaszt tett a DNA-nál, amelyben elítélte a rá gyakorolt állítólagos nyomást annak érdekében, hogy elhárítsa az akadályokat a deltai nádasokat érintő támogatások kifizetése elől.

Az APIA korábban leállította a kifizetéseket, az Európai Ügyészség (EPPO) pedig dokumentumokat kért az állami intézményektől arról, hogy két, a PSD főtitkárához, Paul Stanescuhoz közel álló cég hogyan jutott el oda, hogy közel 6 millió eurós európai támogatásra pályázzon a Duna-delta nádasai számára.

Rovatok