Index Vakbarát Hírportál

Gombaszedés közben robbantak fel Szíriában, több mint egy tucat ember meghalt

2024. március 16., szombat 18:19

Ismét szarvasgombaszedők életét követelte személy elleni akna Szíriában, ezúttal legkevesebb 16-an haltak meg Rakka város közelében, amely az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet 2014-ig létező kalifátusának de facto székhelye volt − közölte az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szombaton.

A szíriai polgárháború eseményeit kiterjedt aktivistahálózat révén figyelő, nagy-britanniai székhelyű szervezet szerint további hat ember megsebesült a robbanásban.    

Ezzel az incidenssel idén már 74-re nőtt az aknarobbanások civil áldozatainak száma Szíriában. A halálos áldozatok között 24 gyerek és 16 nő van − mutatott rá a szervezet.    

A gazdasági nehézségek miatt Szíriában sokan próbálnak szerencsét a sivatagban szarvasgombagyűjtéssel. Eközben olyan sivatagos térségekbe is elmerészkednek, amelyeket a dzsihadisták tartanak ellenőrzésük alatt, illetve amelyeket sok helyütt aláaknáztak − írja az MTI.

Az OSDH legutóbb március 6-án számolt be 18 szarvasgombaszedő szíriai katona haláláról, akikkel akkor feltehetőleg maguk a dzsihadisták végeztek a keleti Deir-ez-Zór tartományban.

Rovatok