Index Vakbarát Hírportál

Kim Dzsongun a Putyintól kapott luxusautójával furikázott Phenjanban

2024. március 16., szombat 19:11

Vlagyimir Putyin orosz elnök egy különleges luxusautót ajándékozott februárban Kim Dzsongunnak. Az észak-koreai vezető egy phenjani rendezvényre már az Aurus Senat típusú elnöki limuzinnal érkezett, amiről egy videót is megosztottak.

Mint írtuk, Vlagyimir Putyin egy orosz gyártmányú autót ajándékozott az észak-koreai vezetőnek személyes használatra. Kim Dzsongun tavaly szeptemberben látogatott el Oroszországba, ahol a hátsó utasülésen ülve vizsgálta meg az Aurus luxusautót, ami már első látásra megtetszett neki.

Az ajándékot az észak-koreai vezető húga, Kim Jodzsong és Pak Dzsongcson, a kormányzó Koreai Munkáspárt központi bizottságának titkára vette át. Kim testvére a luxusautóról úgy fogalmazott, hogy a két vezető közötti különleges kapcsolat jelképének tekintik.

Kim Dzsongun pénteken használta elsőként az autót egy phenjani rendezvényen.

Kim Jodzsong szerint az Aurus Senatnak különleges funkciója van, amelyben az észak-koreai vezető teljesen megbízhat – írja az NBC.

Az ajándék sérti az ENSZ egyik határozatát

A luxusajándékkal Moszkva megsérthette az ENSZ határozatát, amely az Észak-Korea elleni szankciókat tartalmazza. A rendelet tiltja, hogy az országok luxustermékeket exportáljanak Észak-Koreába. Kim Dzsongunnak ennek ellenére is egy egész gyűjteménye van külföldi gyártmányú luxusautókból.

Moszkva 2022 februárjában kezdődött ukrajnai inváziója óta Oroszország és Észak-Korea is fellendítette kapcsolatait. Phenjan az Egyesült Államok szerint katonai felszerelést és lőszert szállított Moszkvának az ukrajnai háborúhoz.

Rovatok