Index Vakbarát Hírportál

Kitört a vulkán, elönthet egy várost, a Kék Lagúnát már kiürítették

2024. március 17., vasárnap 08:30

Az izlandi Reykjanes-félszigeten kitört egy vulkán szombat este. A közeli Grindavík városát, valamint a népszerű turisztikai nevezetességet, a Kék Lagúnát is teljesen kiürítették.

A CNN szerint az izlandi köztévé, a RÚV számolt be arról, hogy nagyjából három kilométer hosszan felhasadt a föld,

és a kitörő láva gyors ütemben folyik Grindavík, valamint a városba vezető út felé. 

A város felé folyó láváról videó is készült.

Egy légi felvételen is látható, mennyire közel járt már néhány órával ezelőtt is a településhez.

A Reuters hírügynökség szintén élő közvetítést indított a vulkánkitörésről:

Voltak már kitörések, de nem ennyire erősek 

Izland a bolygó egyik legaktívabb vulkanikus területe. A Reykjanes-félszigeten nem egyetlen központi vulkán található, hanem egy hasadékvölgy, benne lávamezőkkel és lávakúpokkal.

A térségben már az utóbbi hónapokban is voltak kitörések, többek között február 8-án is. Ugyanakkor Magnús Tumi Gudmundsson izlandi geofizikus – aki helikopterrel járt a helyszín fölött –  azt mondta, a mostani kitörés az eddigi legerősebb ebben a sorozatban.

Ő 3,5 kilométer hosszúra becsülte a hasadékot, amely a Hagafell és a Stóra-Skógfell hegyek közt fut, és azt is hozzátette, szerinte a Grindvíkba vezető utat hamarosan elönti a láva.

Egy másik geofizikus, Páll Einarsson egy tavaly októberi kitöréshez hasonlította a mostani jelenséget. Mint mondta, újabb és újabb magmaáramlások érkeznek, amelyek néha elérik a felszínt is. Megjegyezte azt is, hogy októberben rövid ideig tartó, de erős kitöréseket lehetett megfigyelni.

A kitörés ellenére Izland legfőbb reptere, a Keflavik, valamint a többi kisebb reptér is zavartalanul működik egyelőre. 

A Kék Lagúnát március elején egyszer már evakuálni kellett földrengések miatt, és tavaly novemberben is lezárták egy hétre, amikor 24 óra alatt mintegy 1400 kisebb-nagyobb földrengést észleltek a térségben. 

(Borítókép: Az izlandi parti őrség által 2024. március 16-án kiadott képen egy új hasadékból kiáramló füst és láva látható egy új vulkánkitörés feletti megfigyelő repülés során a nyugat-izlandi Grindavik evakuált városának külterületén. Fotó:  Icelandic Coast Guard / Handout / AFP)

Rovatok