Index Vakbarát Hírportál

Már felső vezetőnek nevezi Kim Dzsongun lányát az észak-koreai állami média

2024. március 17., vasárnap 10:24

Az észak-koreai állami média szerint a vezető lánya „nagyszerű iránymutató személyiség”, aki megerősíti pozícióját apja valószínű utódaként.

Észak-Korea első alkalommal nevezte Kim Dzsongun tizenéves lányát felső vezetőnek, ami megerősíti a diktátor utódának státuszát − írja a The Telegraph.

Egy üvegházi farmon tett látogatásról szóló hivatalos jelentésben a lányt „nagyszerű vezető személynek” nevezték, amely kifejezés általában a magas rangú vezetők számára van fenntartva.

Az útmutatás nagyjai a párt, a kormány és a hadsereg kádereivel együtt körbejárták a farmot

− olvasható a Kim és lánya látogatásáról szóló angol nyelvű jelentésben.

Elemzők szerint ez volt az első alkalom, hogy a koreai vezető lányát így jellemezték az országban. A phenjani állami média soha nem nevezte meg a lányt, de a dél-koreai hírszerzés Kim Ju Ae-ként azonosította.

Ez az első kifejezése annak, hogy Kim Ju Ae-t vezetői rangra emelték

− mondta Yang Moo-jin, a szöuli Észak-Koreai Tanulmányok Egyetemének elnöke.

Kim Dzsongun Észak-Korea alapító vezetőjének, Kim Ir Szennek az unokája, és családja már harmadik generáció óta vezeti az országot. A szöuli kémügynökség szerint 2009-ben vette feleségül Ri Soljut.

Ju Ae-t 2022-ben mutatta be a világnak a phenjani állami média, amikor elkísérte apját egy interkontinentális ballisztikus rakéta indítására.

Azóta apja számos hivatalos rendezvényén látták, köztük katonai gyakorlatokon, egy fegyvergyárban tett látogatáson, egy csirkefarmon és egy katonai parádén.

A Phenjan által szombaton közzétett képen Ju Ae távcsővel figyeli a közelmúltbéli ejtőernyős gyakorlatokat, miközben apja és magas rangú katonai tisztviselők mellett áll.

A lány létezéséről 2022 előtt az egyetlen megerősítés Dennis Rodman, az amerikai kosárlabdasztár közlése volt, aki 2013-ban Észak-Koreában járt, és azt állította, hogy találkozott Kim Dzsongun Ju Ae nevű kislányával.

Rovatok