Index Vakbarát Hírportál

Egy Észtország elleni inváziót is támogatnának Putyin elszánt támogatói

2024. március 18., hétfő 16:32

Putyin támogatói egy Tallinnban készült videóban elmondták, miért szavaztak a jelenlegi orosz elnökre, és hogy szerintük semmi rosszat nem tett az ukránokkal. Néhányan az ott élő oroszok közül azt mondják, hogy támogatnák Észtország invázióját, ha az oroszok Narvában elkezdenének több jogot követelni, és Észtország megpróbálná ezt megakadályozni.

Ahogy arról beszámoltunk, százszázalékos feldolgozottság mellett már teljesen biztos, hogy Vlagyimir Putyin marad az orosz elnöki székben. Sokak szerint a választást elcsalták vagy igazából nem is volt választás, csak színjáték, ettől még a végeredmény valós. Ahogy megírtuk, a finneknél élő oroszok közül csak 10 százalék szavazott Putyinra, viszont az észteknél már más a helyzet, Tallinban elég nagy Putyin támogatottsága. Néhányan az ott élő oroszok közül azt mondják, hogy támogatnák Észtország elleni invázióját, ha az oroszok Narvában elkezdenének több jogot követelni, és Észtország megpróbálná ezt megakadályozni.

Egy nő – aki Putyinra szavazott – azt mondja, már a felvetés is provokatív, hogy a szavazatával a háborút támogatná. Majd hozzáteszi, hogy

ez nem háború, ez egy speciális katonai művelet.

Ezután elmondja, hogy ha az észtek Narvában elkezdenének bombázni és öldökölni, akkor támogatná Putyint, hogy vonuljon be.

Egy másik megkérdezettet egyáltalán nem zavarja a 25 éve tartó Putyin-rezsim, hiszen az emberek jól élnek Beloruszban, ez pedig neki már elég. Szerinte Észtországban nincs demokrácia, de ő szavazhat külföldről Putyinra, „ez pedig demokrácia”. Úgy véli, hogy a háborút nem Putyin kezdte, hanem az ukrán bányászok 2014-ben. Arra, hogy honnan szereztek rakétavetőket és fegyvereket, már nem tudott válaszolni.

Arra a kérdésre pedig, hogy mi lenne, ha Putyin megtámadná Észtországot, azt válaszolta, hogy Putyin ilyet nem tenne, mert Putyin Ukrajnában a NATO-val harcol.

AMIKOR A RIPORTER ELMONDTA NEKI, HOGY ÉSZTORSZÁG IS A NATO TAGJA, TELJESEN LEFAGYOTT,

és elkezdett arról beszélni, hogy CIA-jelentések szerint Ukrajna a legkorruptabb országok egyike.

Egy újabb válaszoló szerint nem baj, hogy Putyin 25 éve hatalmon van, „ha egy férfi jól végzi a dolgát, hadd végezze azt vagy száz évig” – mondta. Arra a felvetésre hogy tízezrek halnak meg éppen Oroszország háborúja miatt, azt mondta, hogy ezzel „nem kell törődni”, mert ezek Oroszország „belső problémái”. Nem támogatja a háborút, de támogatja Putyint, aki háborút vív. Szerinte

ha az Európai Unió diplomatáinak lenne esze, nem lenne háború.

Ugyanis Oroszország „csak szabad akar maradni, de ha a NATO rakétákat telepít a szomszédba, ezt nem teheti meg” – mondja az asszony.

Egy negyedik megszólaló azért szavazott Putyinra, mert „ő a legjobb”. Szerinte a háborúban valakik meghalnak, valakik túlélik, ilyen a háború természete. Ő túlélt már egyet, úgyhogy könnyedén veszi.

SZERINTE NEM PUTYIN INDÍTOTTA A HÁBORÚT, HANEM ZELENSZKIJ.

Az utolsó megszólaló szerint az ukrán elnök bombázta a donyecki és a luhanszki régiót 2014 és 2022 között, a saját embereit megölve ezzel. Ezután jött Putyin a tankokkal.

Napi beszámolónkat az orosz–ukrán háborúról itt tudja követni.

Rovatok