Index Vakbarát Hírportál

Vlagyimir Putyin a Vörös téren: A visszatérés nehezebb volt, de sikerült

2024. március 18., hétfő 18:37

Vlagyimir Putyin a Vörös téren tartott ünnepi koncert színpadáról üdvözölte az oroszokat a Krím félsziget Oroszországhoz való csatlakozásának tizedik évfordulója alkalmából.

Vlagyimir Putyin orosz elnök a választások után a Vörös téren rendezett ünnepségen vett részt, ahol beszédet is intézett az oroszokhoz a Krím és Oroszország egyesülését ünnepelve. Hangsúlyozta, hogy a félsziget nemcsak stratégiailag fontos terület, de az orosz történelem és hagyományok része, Oroszország büszkesége.

A szevasztopoli és krími lakosok – ők a mi büszkeségünk. Évtizedeken keresztül hordozták a hazába vetett hitüket. Soha nem szakadtak el Oroszországtól, és ez tette lehetővé, hogy a Krím ismét közös családunk része legyen

– mondta Putyin. Az újraválasztott orosz államfő elmondta, hogy reggel jelentést kapott a Rosztovból Donyeckbe, Mariupolba és Berdjanszkba vezető vasútvonal helyreállításáról. Megígérte, hogy a vonatok hamarosan közvetlenül Szevasztopolba fognak közlekedni, és ez az útvonal lesz a krími híd másik alternatívája.

Ami Novorossziját (a Fekete-tenger északi partvidéke a cári Orosz Birodalom ideje alatt, ma Ukrajna része – a szerk.) illeti, ami Donbászt illeti, az ott élő emberek az orosz tavasz idején kinyilvánították, hogy vissza akarnak térni szülőföldjükre. A visszatérés útja nehezebbnek, tragikusabbnak bizonyult, de mégis sikerült, és ez is egy nagy esemény államunk történetében. Most együtt fejlődünk, együtt járunk

mondta az orosz vezető. Putyin a három másik államfőjelölt mellett lépett színpadra. A gratuláló szavak után elénekelték az orosz himnuszt.

Mint arról korábban beszámoltunk, százszázalékos feldolgozottság mellett már kétség sem férhetett ahhoz, hogy Vlagyimir Putyin toronymagasan nyerte a március 15. és 17. között tartott oroszországi elnökválasztást. A szavazók több mint 87 százaléka voksolt a jelenlegi államfőre, kvázi elismerve, hogy támogatják az Ukrajna elleni háborút. A Finnországban szavazók ellenben már sokkal bátrabbak voltak. A második helyen Nyikolaj Haritonov (CPRF) végzett a szavazatok 4,31 százalékával. Vlagyiszlav Davankov (Új Nép) 3,85 százalékot, Leonyid Szluckij (LDPR) 3,20 százalékot kapott. A választási bizottság csütörtökön rendkívüli ülésen foglalja össze a hivatalos választási eredményeket.

Rovatok