Index Vakbarát Hírportál

Az EU megegyezett a Navalnij meggyilkolásáért felelős emberek szankcionálásában

2024. március 19., kedd 07:56

Az Európai Unió Külügyek Tanácsa megegyezett a február közepén meghalt orosz ellenzéki politikus, Alekszej Navalnij meggyilkolásáért felelősök szankcionálásában – jelentette be az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő, Josep Borrell.

Az Európai Unió közölte, hogy szankciókat foganatosítottak 30 olyan személy és szervezet ellen, akiket felelősnek tartanak Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető haláláért – nyilatkozta Josep Borrell, a tagállamok külügyminisztereinek tanácskozását követően tartott sajtótájékoztatóján.

Az uniós külügyi és biztonságpolitikai főképviselő arról is beszélt, hogy a külügyek tanácsa megvizsgálta az uniós bankokban tartott, majd a 2022. február 24-én kezdődött ukrajnai háború okán befagyasztott orosz vagyon profitjának felhasználási lehetőségeit. A tagállamok többsége egyetértett abban, hogy a nyereséget Ukrajna megsegítésére fordítsák – tájékoztatott Borrell.

Mint arról az Index is írt , a z orosz hatóságok szerint Navalnij természetes halállal halt meg, de sokan, köztük Navalnij felesége, Julija Navalnaja azzal vádolja Putyint, hogy megölette a férfit. Nyugati vezetők szerint Putyin és az orosz állam felelős Navalnij haláláért.

Borrell az izraeli–palesztin konfliktussal kapcsolatban arról beszélt, hogy a tagállamok elvi megállapodásra jutottak abban, hogy szankciókat vezetnek be a ciszjordániai palesztinokkal szemben erőszakot alkalmazó izraeli telepesekkel szemben, valamint további megszorító intézkedéseket hoznak a Hamász iszlamista terrorszervezet tagjaira vonatkozóan.

Szavai szerint „szilárd, európai szintű kompromisszum született, a politikai megállapodás megvan”, de – mint közölte – a munka még folytatódik a teljes körű elfogadás érdekében. Azok az országok, amelyek korábban blokkolták a javaslatot, most úgy döntöttek, hogy tartózkodnak a szavazástól – tájékoztatott az uniós diplomácia vezetője.

Rovatok